H Ρωσία παρέδωσε προσχέδιο για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία, είπε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι «η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο του Κιέβου» και ότι η Μόσχα περιμένει την απάντησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση του Πεσκόφ έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη λήξη και του δεύτερου τελεσιγράφου της Ρωσίας για την αποχώρηση των Ουκρανών μαχητών και των αμάχων που βρίσκονται στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, το οποίο αποτελεί ίσως τον τελευταίο θύλακα αντίστασης της πόλης. Όπως φαίνεται, ούτε αυτό το τελεσίγραφο είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αφού πηγές προσκείμενες στη Ρωσία ανέφεραν πως μόνο πέντε μαχητές κατέθεσαν τα όπλα και άλλοι 140 άμαχοι βγήκαν από το εργοστάσιο.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες το Κρεμλίνο κατηγορεί την ουκρανική πλευρά ότι από την αρχή υπαναχώρησε από όσα συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Στις 7 Απριλίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει πως το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρουσίασε το Κίεβο στη Μόσχα περιείχε «απαράδεκτα» στοιχεία και παρεκκλίνει από όσα είχαν συμφωνήσει οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη. Ο Λαβρόφ είχε πει ότι η Ουκρανία άλλαξε τον όρο που αφορά τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, απαλείφοντας την ανάγκη να λάβει τη συγκατάθεση της Ρωσίας. «Στο πλαίσιο ενός ουδέτερου, μη πυρηνικού καθεστώτος, οποιεσδήποτε στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων πραγματοποιούνται μόνο με τη συγκατάθεση όλων των εγγυητών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας» σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Έκτοτε δεν είχε υπάρξει καμία πρόοδος, κανένα νέο σχέδιο ειρήνευσης και καμία συμφωνία για συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Άλλωστε, τη Μεγάλη Τρίτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα παρουσίασε στο Κίεβο ένα «σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εγγράφου» ως μέρος των διαπραγματεύσεων μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά και αυτός διαπίστωσε την ελάχιστη πρόοδο που έχει γίνει, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο. 

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η Ουκρανία μετέτρεψε τις συνομιλίες σε «τσίρκο» και κατηγόρησε το Κίεβο ότι άλλαξε τη θέση του ως «περισπασμό».
Ούτως ή άλλως, ακόμη και η σκέψη για σοβαρές συνομιλίες είχε ατονήσει τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου σε πόλεις της Ουκρανίας όπως η Μπούτσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης