Υπαναχώρηση, σε σχέση με το παρελθόν, από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), Ντράγκο Κος.

Παρουσιάζοντας στο Στρασβούργο, τον απολογισμό δράσης της GRECO, για το 2010, ο κ. Κος υπογράμμισε ότι, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων της Επιτροπής σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνεται ότι η κατάσταση, στον τομέα της καταπολέμησης και ποινικοποίησης της διαφθοράς, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι ικανοποιητική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολιτικές που καθορίζονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, εμφανίζονται να υστερούν έναντι των επιτευγμάτων του παρελθόντος και χαρακτηρίζονται από μία υπαναχώρηση, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ζητώντας την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, έτσι ώστε η GRECO να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της, ο πρόεδρος της Ομάδας κατά της Διαφθοράς, διευκρίνισε ότι, οι έλεγχοι που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή, στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, από εδώ και στο εξής θα έχουν στόχο, τόσο την εξέταση της κατάστασης στον τομέα της ποινικοποίησης της διαφθοράς, όσο και της κατάστασης στον τομέα της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Πάντως, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ωστόσο, διευκρίνισε, μας έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν βελτιώσεις στη διαφάνεια χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης