Μιανμάρ: Πρώτη επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ στη χώρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022, 10:13
Μιανμάρ: Πρώτη επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ στη χώρα

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Νοελίν Χέιζερ πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στη χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, ανακοίνωσε την Τρίτη ο οργανισμός.

Η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα «θα συζητήσει την κατάσταση που επιδεινώνεται και τις άμεσες ανησυχίες της», επεσήμανε ο ΟΗΕ χωρίς, να δώσει άλλες διευκρινίσεις, ενώ εξήγησε ότι η επίσκεψή της πραγματοποιείται έπειτα από «εκτενείς διαβουλεύσεις με παράγοντες από όλο το πολιτικό φάσμα, την κοινωνία των πολιτών καθώς και τις κοινότητες που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύρραξη».

Σύμφωνα με το πρόγραμμά της, η Χέιζερ θα έχει συναντήσεις στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Ναϊπιντάου. Η επίσκεψή της διπλωμάτισσας από τη Σιγκαπούρη, που διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2021, πραγματοποιείται μια ημέρα μετά τη νέα καταδίκη της πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ, της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Αούνγκ Σαν Σου Τσι έχει καταδικαστεί ήδη σε κάθειρξη 11 ετών και τη Δευτέρα της επιβλήθηκε νέα ποινή έξι ετών για διαφθορά. Η 77χρονη παραμένει στην απομόνωση σε φυλακή της Ναϊπιντάου.

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) έχουν διορίσει από έναν απεσταλμένο προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση που μαίνεται στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα του 2021.

Μέχρι στιγμής έχουν σημειώσει πολύ μικρές προόδους. «Πιστεύω ότι ούτε ο Σούπερμαν δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Μιανμάρ», δήλωσε απογοητευμένος ο ειδικός απεσταλμένος της ASEAN Πρακ Σοκόνχ στις αρχές του μήνα.

Στα τέλη Ιουλίου η διεθνής κοινότητα καταδίκασε εκ νέου τη χούντα στη Μιανμάρ μετά την εκτέλεση τεσσάρων καταδικασμένων σε θάνατο, ανάμεσά τους δύο προσωπικοτήτων του φιλοδημοκρατικού κινήματος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο συμμετέχουν η Κίνα και η Ρωσία, σύμμαχοι της Μιανμάρ, καταδίκασε τις εκτελέσεις.

Στην ετήσια έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Αυγούστου, ο Ανεξάρτητος Μηχανισμός Έρευνας του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ ανέφερε ότι υπάρχει αυξανόμενος αριθμός αποδείξεων ότι στη χώρα διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τη Σου Τσι ο στρατός διεξάγει εκστρατεία αιματηρής καταστολής των αντιφρονούντων, με περισσότερους από 2.100 πολίτες να έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 15.000 να έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022, 10:21