Αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των μαχητών Κατσίν στο βόρειο τμήμα της χώρας εξαπέλυσε την Τετάρτη η Πολεμική Αεροπορία της Μιανμάρ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της ασιατικής χώρας, μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούσαν ως ορμητήριο επιθέσεων κατά στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών. Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος των μαχητών Κατσίν, καθώς το ζητούμενο και πρώτη προτεραιότητα της μεταβατικής κυβέρνησης του προέδρου, Thein Sein, είναι η εύρεση λύσης διαμέσου της διπλωματικής οδού. Πρόκειται για ένα ακόμη γεγονός που εγείρει ερωτήματα στο κατά πόσο τελικά ο στρατός έχει απομακρυνθεί από το πολιτικό προσκήνιο στο οποίο κυριάρχησε για περισσότερα από 50 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του στο Associated Press, εκπρόσωπος του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της «Οργάνωσης για την Ανεξαρτησία του Κατσίν» (KIO) εξήγησε πως εδώ και λίγες ημέρες παρατηρείται αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων του κυβερνητικού στρατού, με την υποστήριξη εναέριων μέσων.

«Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν ελικόπτερα. Τώρα πλέον κάνουν χρήση μαχητικών», τόνισε ο James Lum Dau.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβληματισμός Η.Π.Α. και Ο.Η.Ε.

Από την πλευρά τους τόσο οι Η.Π.Α. όσο και ο Ο.Η.Ε. εξέφρασαν τον προβληματισμό τους γι αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια που έχουν τεθεί στη Μιανμάρ, προκειμένου να μπορέσει η τελευταία να βγει από τη διεθνή απομόνωση στην οποία βρισκόταν για δεκαετίες.

«Η κυβέρνηση και οι μαχητές Κατσίν οφείλουν να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν έναν ειλικρινή διάλογο με απώτερο στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Victoria Nuland.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon κάλεσε τις Αρχές της Μιανμάρ να «απέχουν από κάθε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών ή θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή».

Η μεταβατική κυβέρνηση της Μιανμάρ κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια να έρθει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τις περισσότερες εθνοτικές και θρησκευτικές ένοπλες ομάδες που δρουν στη χώρα, ωστόσο δεν κατάφερε να πετύχει μια ειρηνευτική λύση που θα τερματίζει τις συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι μαχητές Κατσίν ζητούν περισσότερες πολιτικές και ατομικές ελευθερίες, κατηγορώντας τον κυβερνητικό στρατό για αυταρχισμό και βάναυση καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκτιμάται ότι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τον Ιούνιο του 2011, όταν η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 17 ετών, έπαψε να ισχύει και οι πρώτες συγκρούσεις έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους.

Ποιοι είναι οι μαχητές Κατσίν

Η «Οργάνωση για την Ανεξαρτησία του Κατσίν» ιδρύθηκε το 1961 σε απάντηση του στρατιωτικού πραξικοπήματος από τον επικεφαλής του στρατού, Ne Win.

Πρόκειται για έναν συνασπισμό έξι φυλών και σύμφωνα με το Associated Press αριθμεί πλέον 8.000 στρατιώτες. Το 1994 υπεγράφη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, με τους ηγέτες της ΚΙΑ να δηλώνουν πως το ζητούμενο δεν είναι η ανεξαρτησία αλλά η δημιουργία ενός αυτόνομου Βορρά, ο οποίος θα συνδέεται με την υπόλοιπη χώρα μέσω ενός κέντρου διοίκησης στα πρότυπα της ομοσπονδίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν προέβλεπε τον αφοπλισμό της οργάνωσης ή την παράδοση ηγετικών στελεχών της, αλλά αντίθετα άφηνε το ελεύθερο για τη στρατολόγηση και εκπαίδευση νέων μελών.

Ωστόσο, από το 2011 και μέχρι σήμερα το «ναυάγιο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες έχει προκαλέσει την επανεμφάνιση της βίας στο βόρειο τμήμα της χώρας. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στα δυτικά της Μιανμάρ, όπου οι βιαιότητες των Βουδιστών σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας έχουν προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας.

Διαβάστε επίσης:
«Έκρηξη» της θρησκευτικής βίας στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012, 10:01

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης