Ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι ο μικρότερος των τελευταίων τουλάχιστον 20 χρόνων, ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ στο κυριακάτικο φύλλο της.

«Υπάρχει μια μείωση του αριθμού των δυνάμεων, που σήμερα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα» ανακοίνωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφερόμενη στην πρώτη παλαιστινιακή εξέγερση που άρχισε το 1987.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε, δεκάδες τάγματα του τακτικού στρατού και των εφεδρειών έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Δυτική Όχθη.

Αν και ο αριθμός των στρατιωτών μειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο το 1993, αυξήθηκε ραγδαία στην έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000.

Κατόπιν, ο αριθμός των ταγμάτων στη Δυτική Όχθη μειώθηκε, ταυτόχρονα με τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις ισραηλινές επιδρομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις του στρατού για την παρακολούθηση, τη συλλογή πληροφοριών και τις ειδικές επιχειρήσεις δεν μειώθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ανδρών που έχουν αναπτυχθεί στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, ο λοχαγός Άριε Σαλικάρ, είπε ότι η κατάσταση στη Δυτική Όχθη είναι πιο σταθερή σε σχέση με όλη την περίοδο που μεσολάβησε μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα λόγω μιας καλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και τον ισραηλινό στρατό.

Πριν από μερικές εβδομάδες η Χααρέτζ είχε γράψει ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλοι Παλαιστίνιοι στη λίστα των καταζητούμενων από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη για φερόμενες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης