Τον ισχυρισμό πως Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ διεξάγουν «μυστικές συνομιλίες για στρατιωτική βάση του Ισραήλ» στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.

Υποστήριξε μάλιστα πως αυτό το χαρτί, κατά την έκφρασή του, θα χρησιμοποιηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως «όπλο στις διαπραγματεύσεις εναντίον της τουρκοκυπριακής πλευράς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έρογλου ανέφερε ακόμη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επισκέφθηκε την Κύπρο, γιατί υπάρχουν αμοιβαία οφέλη, και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανοικτά πλέον, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ένταση στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε ότι περιορίζεται ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε τον Ιούλιο από την Κυπριακή Δημοκρατία, «δεν βρεθεί μια λογική και δίκαιη λύση, η διαδικασία ειρήνευσης θα παγώσει για τουλάχιστον δύο χρόνια».

Απείλησε ακόμη ότι, εάν μέχρι τον Ιούλιο τα δύο μέρη δεν φθάσουν σε συμφωνία, τότε η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ενισχύσει το «κράτος» της και θα προχωρήσει στην υιοθέτηση νέου «Συντάγματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης