Μνημείο στο Βερολίνο για τους 300.000 ανθρώπους που εκτέλεσαν οι Ναζί

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014, 22:25
Μνημείο στο Βερολίνο για τους 300.000 ανθρώπους που εκτέλεσαν οι Ναζί
Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι με σωματική ή διανοητική αναπηρία που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ευθανασίας» της Ναζιστικής Γερμανίας επειδή κρίθηκε (!) ότι δεν άξιζαν να ζουν, τιμήθηκαν σήμερα με τα εγκαίνια ενός μνημείου στο Βερολίνο.

Συγγενείς των θυμάτων, απλοί πολίτες και ο δήμαρχος Κλάους Βόβεραϊτ κατέθεσαν στεφάνια και λευκά τριαντάφυλλα μπροστά από τον μήκους 30 μέτρων γυάλινο τοίχο του υπαίθριου μνημείου. «Οι δολοφονίες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τους Ναζί είναι από τις πλέον απάνθρωπες ενέργειες στην ιστορία. Ήταν πλέον καιρός να αποκτήσουν το δικό τους μνημείο αυτά τα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας», τόνισε ο δήμαρχος.

Οι Ναζί εκτιμάται ότι σκότωσαν περίπου 300.000 ανθρώπους με σωματικά, ψυχικά ή διανοητικά προβλήματα, είτε σε θαλάμους αερίων είτε με θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα. Στην έδρα του προγράμματος ευθανασίας, δίπλα στον Τίργκαρτεν του Βερολίνου, γιατροί και διοικητικό προσωπικό κατέγραφαν σε λίστες τους ανάπηρους ανθρώπους που επρόκειτο να εκτελεστούν, τον τρόπο με τον οποίο θα τους σκότωναν και το πώς θα κρατούσαν κρυφές τις ενέργειές τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014, 22:30