Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Με… «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» απαντά η αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδια για τις εξωτερικές της σχέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι, σε ερώτημα του κύπριου ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου, για το τι έχει συμβεί και κυρίως για το τι συμβαίνει με τον πρώην πρόεδρο της Ιντερπόλ, που βρίσκεται κρατούμενος στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την από 16 Οκτωβρίου 2018 γραπτή του ερώτηση ο κύπριος ευρωβουλευτής, «υπενθύμιζε» ότι ο πρόεδρος της Ιντερπόλ MengHongwei συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές και είναι σε ανάκριση, για υπόθεση δωροδοκίας και διαφθοράς, επειδή συνεργάζονταν με τον πρώην υπουργό, ZhouYongkang, που έχει καταδικαστεί ισόβια για διαφθορά.

Ευλόγως δε απορούσε, για το αν η Κομισιόν «εχει προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες προς τις κινεζικές αρχές για ενημέρωση όσον αφορά τη σύλληψη του κ. Meng και τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί» καθώς και το αν «έχει ενημερωθεί για το εάν οι κατηγορίες αυτές αφορούν την περίοδο που βρισκόταν στην ηγεσία της Interpol ή προγενέστερα, και αν έχουν ευρύτερες προεκτάσεις και σε άλλα κράτη πέραν της Κίνας»

Με την σημερινή της γραπτή απάντηση η κυρία Μογκερίνι, επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν έχει «λάβει γνώση» (sic) της σύλληψης του κ. Meng, όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Εποπτική Επιτροπή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ουδέν άλλο γνωρίζει για την τύχη του πρώην προέδρου της Ιντερπόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρει δε, συγκεκριμένα, ότι «Σε κάθε τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης σεβασμός προς το εθνικό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, ώστε να διασφαλιστούν η τήρηση των δεουσών διαδικασιών, η αμεροληψία και οι δικονομικές εγγυήσεις. Η Ιντερπόλ έχει ζητήσει μέσω επίσημων διαύλων επιβολής του νόμου διευκρινίσεις από τις κινεζικές αρχές σχετικά με την κατάσταση του πρώην προέδρου της Ιντερπόλ, MengHongwei.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης