To Ισλαμικό Χαλιφάτο κατέχει το ένα τρίτο του Ιράκ, αλλά συνεχίζει να χάνει έδαφος μετά και τις πολλαπλές επιθέσεις από αέρος και από το στρατό της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, επί του εδάφους.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της επίθεσης, προκειμένου να ανακτηθεί και το δυτικό μέρος της πόλης από την οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ), οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξασφαλίσει το Σαββατοκύριακο περισσότερες περιοχές γύρω από το κέντρο της Μοσούλης, όπου υψώνεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό των αγωνιστών της Daech στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουν επίσης ανακαταληφθεί ένα παλιό αεροδρόμιο και μια παρακείμενη πρώην στρατιωτική βάση, στα προάστια της παλαιάς πόλης.

Ο στρατός τώρα κινείται προς το κέντρο της Μοσούλης, στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, που «κόβει» την δεύτερη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη στα δύο.

Υπό την προστασία των μαχητικών Dassault Rafale και την εποπτεία στρατιωτικών ελικοπτέρων, μία νέα φάση επίθεσης από χιλιάδες άνδρες της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (FIR), επίλεκτων μονάδων της αντιτρομοκρατίας (CTS) και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου, κυρίως από το νότο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες οι δυνάμεις προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Επί του παρόντος, οδεύουμε προς το κέντρο της Μοσούλης. Θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την ανακατάληψη της πόλης σύντομα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντισυνταγματάρχης αλ-Mohammadawi Abdelamir από την πρώτη γραμμή της μάχης στην περιοχή Jawsaq, που έχει ανακαταληφθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δυνάμεις των τζιχαντιστών.

Σταδιακά, τα τακτικά στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων, θα εισέρχονται στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της δυτικής Μοσούλης, όπου η αντίσταση των τζιχαντιστών δείχνει ισχυρότερη.

Μαρτύριο δίχως τέλος για 800.000 αμάχους…

Γαλλικά πυρηνοκίνητα μαχητικά Rafale εκτόξευσαν πυραύλους την Κυριακή σε δεξαμενές πετρελαίου προκειμένου να εξουδετερώσουν και τους τελευταίους μαχητές του IE, λίγο πριν το τελευταίο μεγάλο οχυρό τους.

Από την άλλη στις «απελευθερωμένες» περιοχές στη δύση, οι άνθρωποι απολαμβάνουν πια την ελευθερία τους, αν και από τη μνήμη τους, δεν σβήνουν τα βασανιστήρια που έχουν υποστεί.
«Οι τζιχαντιστές μας ανάγκαζαν να φτύνουμε σε εικόνες του Χριστού και αρκετοί ήταν αυτοί που μαστιγώθηκαν μέχρι θανάτου επειδή δεν δέχονταν να αλλάξουν θρησκεία. Πολλοί εκτελέστηκαν και άλλοι αποκεφαλίστηκαν από τους τζιχαντιστές», δήλωσε ένας από τους κατοίκους, σε γαλλικό μέσο ενημέρωσης.

Θυμίζουμε εδώ ότι στις 29 Ιουνίου του 2014, το ISIS αλλάζει το όνομα του σε «Ισλαμικό Χαλιφάτο» και κηρύτει μονομερώς την ίδρυση χαλιφάτου, σε μια έκταση που περιέχει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, ορίζοντας στην θέση του «χαλίφη» και «ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων» τον επικεφαλής της, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, γνωστό έκτοτε ως «Χαλίφη Ιμπραήμ».

Στην «πόλη του Παραδείσου» (Μοσούλη), ο ηγέτης του τρομοκρατικού ομίλου, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, είχε κάνει τη μοναδική δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση για να κυνηγήσουν τους τζιχαντιστές και να πάρουν πίσω τη Μοσούλη. Στις 24 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, όπως ανακοινώθηκε από τους ιρακινούς ανεκτήθη πλήρως ο έλεγχος του ανατολικού τμήματος.

Στο δυτικό κομμάτι όμως, η μάχη «εντείνεται καθημερινά και τα στρατεύματα προωθούνται με ταχείς ρυθμούς» τη στιγμή όμως, που «κάθε βήμα φαντάζει πλέον πολύ πιο δύσκολο», όπως αναφέρει αξιωματικός της CTS.

Η Daech (ISIS) φαίνεται να έχει ενισχύσει σημαντικά τις άμυνες της μέσα στην παλαιά πόλη, με τούνελ και κατακόμβες, που χρησιμοποιεί για να μετακινείται αθόρυβα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 2.500 τζιχαντιστές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ. Αυτοί οι μαχητές, συμπεριλαμβανομένων και αλλοδαπών, ακολουθούν τη συνήθη τακτική του ανταρτοπόλεμου, δηλαδή τις εκρήξεις βομβών και τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Μια άλλη τακτική της πιο σκοτεινής εξτρεμιστικής οργάνωσης της Μέσης Ανατολής, είναι να προκαλεί τεράστια νέφη μαύρου καπνού πάνω από τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, προκειμένου να εμποδίσει την εναέρια επιτήρηση. Την ίδια ώρα, δεκάδες βομβιστές αυτοκτονίας έχουν ξεκινήσει τις επιθέσεις εναντίον των ιρακινών στρατιωτών, ενώ επιθέσεις γίνονται και με «drones» που κουβαλάνε εκρηκτικούς μηχανισμούς. Επιπροσθέτως «πακέτα θανάτου» -όπως αποκαλούν οι τζιχαντιστές τα παγιδευμένα οχήματα- βρίσκονται διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά της πόλης, λίγο πριν το τελευταίο μεγάλο κάστρο των αγωνιστών της Daech, στο έδαφος του Ιράκ.

Ωστόσο η απελευθέρωση του δυτικού μέρους της Μοσούλης από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, είναι μόνο θέμα χρόνου, σύμφωνα με τον αναλυτή Άρθουρ Κενέ, όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη L’Express, επισημαίνοντας όμως πως «στον λαβύρινθο της παλαιάς πόλης οι μάχες θα είναι πιο δύσκολες» εξηγώντας πως «η χερσαία επέμβαση των δυνάμεων της Δύσης θεωρείται εκεί επιβεβλημένη».

Στο μεταξύ κύριο μέλημα στην παρούσα φάση για τα ιρακινά στρατεύματα στη Μοσούλη, είναι η επισκευή της πλωτής γέφυρας που ανακατέλαβαν στον Τίγρη, για τη γραμμή τροφοδοσίας απέναντι από τον ποταμό, που διχοτομεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Αυτή η γέφυρα συνδέει το ανατολικό τμήμα, που ανακατελήφθη από την τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Χαλιφάτο, με το δυτικό τμήμα που βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών.

Επί του παρόντος, μια τέτοια βοήθεια (εξοπλισμός και πυρομαχικά) είναι αδύνατο να φθάσει άμεσα στην απέναντι πλευρά του ποταμού, διότι και οι πέντε μεγάλες γέφυρες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό του Διεθνούς Συνασπισμού στις αρχές της επίθεσης, στις 17 Οκτωβρίου.

«Δύσκολη η πρόσβαση σε φαγητό»

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές εκατοντάδες πολίτες εγκατέλειψαν τις εμπόλεμες ζώνες και έχουν βρει καταφύγιο έξω από την πόλη ή σε απελευθερωμένες περιοχές στην Ανατολή.

«Ενώ η μάχη στη δυτική Μοσούλη εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τους περίπου 800.000 ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι στις πιο επισφαλείς συνθήκες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Karl Schembri, εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Προσφύγων.

«Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή ενώ έχουμε λάβει πληροφορίες ότι άνθρωποι έτρωγαν σπόρους (τροφή) κατοικίδιων πτηνών ενώ στερούνται ακόμη και φάρμακα», ανέφερε.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης