Μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράκ προκαλώντας τον θάνατο σε τουλάχιστον 61 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 29 ανθρώπων στην Μοσούλη, στα βόρεια, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ίδια ώρα η χώρα βιώνει μία γενικότερη έξαρση βίας, που ανακινεί φόβους για επιστροφή στη θρησκευτική εμφύλια σύρραξη του 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Μοσούλη, πόλη όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, 350 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, πραγματοποιήθηκαν πέντε επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα και στόχο άνδρες του στρατού και της αστυνομίας. Στην πόλη, όπου επικράτησε χαοτική κατάσταση, κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στην Ζουντάιντα αλ Σατ, μία πόλη με κυρίως σιιτικό πληθυσμό, σε απόσταση 50 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, μία τριπλή επίθεση σε αγορά φρούτων και λαχανικών προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων.

Αρχικά, ανατινάχθηκαν δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, και στη συνέχεια ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση, από την οποία τραυματίσθηκαν επίσης άλλοι 53 άνθρωποι, πραγματοποιήθηκε την ώρα αιχμής της αγοράς, η οποία ήταν γεμάτη κόσμο.

Κοντά στην Τάτζι επίσης, στη βόρειο έξοδο της Βαγδάτης, πραγματοποιήθηκε έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε ψαραγορά, με απολογισμό επτά νεκρούς και 16 τραυματίες.

Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο οι σουνίτες –από τους οποίους στρατολογεί κατά βάση τα στελέχη της ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στο Ιράκ—στοχεύουν συνήθως τη σιιτική πλειονότητα της χώρας και τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές», δήλωσε ένας από τους εμπόρους που τραυματίσθηκε στην επίθεση της Ζουντάιντα αλ Στα, προσθέτοντας πως η τρομοκρατική αυτή οργάνωση προσπαθεί να «ενσταλάξει το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας, ενώ εμείς ζούμε σε πλήρη αρμονία με τους σουνίτες».

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης