Ν. Αναστασιάδης: «Η Τουρκία ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017, 03:50
Ν. Αναστασιάδης: «Η Τουρκία ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία»
Την εκτίμηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν θα επιστρέψει στον διάλογο πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, εκφράζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε κοινή συνέντευξη στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Weekly« και στην τουρκοκυπριακή «Havadis» δηλώνει ότι η Τουρκία ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία, «είτε το παραδέχεται ο κ. Ακιντζί, είτε όχι».

Σχολιάζοντας την τουρκοκυπριακή θέση για την εκ περιτροπής προεδρία, ο N. Αναστασιάδης διερωτάται γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει ζητήματα, στα οποία έχει να δώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά καθυστερεί τη συζήτηση θεμάτων όπως το εδαφικό ή δεν συζητεί καν το θέμα των εγγυήσεων. Αυτό, προσθέτει, αναδεικνύει την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Υπάρχει η άποψη, αναφέρει ο Ν. Αναστασιάδης, ότι όλα τα θέματα της εσωτερικής πτυχής θα πρέπει να κλείσουν πριν από τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής. Όμως, εξηγεί ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μείνει χωρίς διαπραγματευτικό χαρτί κατά τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017, 03:50