Στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Μαγδεμβούργο, η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ πρότεινε τη μείωση των επιδοτήσεων που αφορούν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, καθώς θα ήταν πιο συμφέρουσα η εισαγωγή της από χώρες που έχουν μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα.

Πρόβαλε, μάλιστα, το επιχείρημα πως η παραγωγή αιολικής ενέργειας μοιάζει περισσότερο βιώσιμη και συμφέρουσα από την ηλιακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκαν σημαντικά οι επονομαζόμενες τιμές αγοράς, μέσω των οποίων οι επενδυτές λαμβάνουν ένα εγγυημένο ποσό για την ενέργεια που παράγουν.

Παρόλα αυτά, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεχίσει τη μείωση αυτή, δηλώνοντας: «Δεν είμαι όμως σίγουρη για το αν θα έπρεπε να τις περικόψουμε ακόμη περισσότερο», καθώς η ηλιακή ενέργεια είναι σχεδόν οκτώ φορές ακριβότερη από την ενέργεια που παράγεται με συμβατικούς τρόπους, όπως ο άνθρακας ή το φυσικό αέριο. Κατέληξε, αναφέροντας πως δεν είναι λογικό να δίνονται τόσο πολλές επιδοτήσεις σε ένα τομέα που τελικά παράγει ελάχιστη ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης