Νέες πληγές ανοίγει η υπόθεση Καϊζάκ στη Γαλλία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 13:09
Νέες πληγές ανοίγει η υπόθεση Καϊζάκ στη Γαλλία
Μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του υπουργού Προϋπολογισμού της Γαλλίας για φορολογική απάτη, η "Le Monde" υποστηρίζει σήμερα πως ένας στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ, ταμίας της προεδρικής εκστρατείας του, είναι μέτοχος υπεράκτιων εταιρειών (offshore) στα νησιά Καϊμάν - μια αποκάλυψη που μπορεί να εξασθενήσει ακόμη περισσότερο τον αρχηγό του γαλλικού κράτους.

Σύμφωνα με μια έρευνα της "Le Monde", ο Ζαν-Ζακ Οζιέ, 59 χρόνων, πρώην επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και διακριτικός επιχειρηματίας ο οποίος υπήρξε ταμίας του Ολάντ στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2012, είναι «μέτοχος δύο υπεράκτιων εταιρειών στα νησιά Καϊμάν μέσω της εταιρείας συμμετοχών του, της Eurane». Οι αποκαλύψεις αυτές της "Le Monde" εντάσσονται στο πλαίσιο της δημοσίευσης μιας μακράς έρευνας για τις υπηρεσίες "offshore" ανά τον κόσμο.

Ένα δίκτυο 36 μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον πλανήτη είχε πρόσβαση, χάρη στην ανεξάρτητη σύμπραξη ερευνητικής δημοσιογραφίας ICIJ, που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, σε μια μεγάλη φυγή κεφαλαίων προερχόμενη από δύο εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες "offshore": η μία με έδρα τη Σιγκαπούρη, η άλλη με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους. Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο Οζιέ επιβεβαίωσε ότι δημιούργησε το 2005 και το 2008-2009 δύο υπεράκτιες εταιρείες στα Καϊμάν, έναν υπό βρετανική κυριαρχία φορολογικό παράδεισο στην Καραϊβική, έπειτα από αίτημα των επιχειρηματικών συνεταίρων του.

«Τίποτε δεν είναι παράνομο», δήλωσε ο Οζιέ στην εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι δεν έχει «ούτε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στα Καϊμάν ούτε άμεση προσωπική επένδυση στο έδαφος αυτό». Η πρώτη από τις υπεράκτιες εταιρείες του Οζιέ, η «International Bookstores», δημιουργήθηκε το 2005 έπειτα από αίτημα ενός από τους κινέζους συνεταίρους του, ενός κάποιου Σι Σου, ιδιοκτήτη ενός δικτύου βιβλιοπωλείων, όπως δήλωσε ο Γάλλος εκδότης, ιδιοκτήτης του περιοδικού Books και, από τον Ιανουάριο του 2013, του Tetu, του πρώτου περιοδικού της γαλλικής ομοφυλοφιλικής κοινότητας.

Η δεύτερη οντότητα offshore, η οποία ιδρύθηκε το 2008-2009 μαζί με γραφεία ταξιδιών πολλών χωρών, δημιουργήθηκε επίσης έπειτα από αίτημα συνεταίρων του, δήλωσε ο Οζιέ στη "Le Monde", προσθέτοντας ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Οι αποκαλύψεις αυτές μπορεί να φέρουν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μαρόκο.

«Ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις αυτές είναι νόμιμες, έπρεπε άραγε ένας επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, μέλος ενός από τα μεγαλύτερα σώματα του κράτους και φορέας των αξιών της Δημοκρατίας, να συμμετέχει σε τέτοιες κατασκευάσματα, εγκρίνοντας έτσι την οικονομική αδιαφάνεια των εδαφών των offshore;», αναρωτιέται η σκωπτικά η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης: Σε βαθιά κρίση η γαλλική κυβέρνηση λόγω της υπόθεσης Καϊζάκ

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 14:07