«ΝΥΤ»: Τουλάχιστον 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Χαλιφάτο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 09:42
«ΝΥΤ»: Τουλάχιστον 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Χαλιφάτο
Μέχρι 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των «New York Times».

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσιογραφικές πληροφορίες, σημειώνει πως η Τουρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων μαχητών για την εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία έχει καταλάβει εκτεταμένα εδάφη στο Ιράκ και στη Συρία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται το παράδειγμα ενός 27χρονου πρώην μαχητή ο οποίος οδηγήθηκε στη Συρία μαζί με 10 φίλους του και έπειτα από 15 ημέρες εκπαίδευσης εντάχθηκε στις τάξεις των μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Στη διάρκεια των μαχών πυροβόλησε δύο άνδρες, πήρε μέρος σε μια δημόσια εκτέλεση και έθαψε ζωντανό ένα άλλο πρόσωπο, προστίθεται στο άρθρο των «ΝΥΤ».

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο διαθέτει συνολικά από 20.000 μέχρι 31.500 μαχητές.

Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στη διεθνή πίεση να συμμετάσχει σ΄ έναν συνασπισμό κρατών για την αντιμετώπιση της οργάνωσης με στρατιωτική ισχύ, λέγοντας πως είναι διατεθειμένη να διαδραματίσει μόνον έναν ανθρωπιστικό ρόλο. Η Άγκυρα υπογραμμίζει πως δεν θέλει να δώσει στους εξτρεμιστές μια δικαιολογία για να βλάψουν 49 διπλωμάτες της που έχουν συλληφθεί όμηροι πριν από τρεις μήνες στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 09:45