Το μεγάλο ταξίδι των προσφύγων προς την Ευρώπη από τη στιγμή που μπαίνουν σε βάρκες έτοιμες να βουλιάξουν έως και την επιβίβασή τους σε κάποιο από τα φορτηγά καταγράφουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες μέσω κινητών κυρίως τηλεφώνων, σε ένα ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί από το BBC, σε τρία μέρη, από τις 11 έως τις 13 Ιουλίου.

Εξοπλισμένοι με κινητά, οι μετανάστες μοιράζονται το επικίνδυνο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Καμία δημοσιογραφική ομάδα δεν θα μπορούσε να έχει καταγράψει με τέτοια αμεσότητα τη διαδρομή. Από πλοία που είναι έτοιμα να βουλιάξουν στη Μεσόγειο, στις διαπραγματεύσεις με τους διακινητές για το πολυπόθητο πέρασμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη («2.000 ευρώ το άτομο, τα παιδιά μισή τιμή, τα παιδιά κάτω των δυόμισι δωρεάν»), στην επιβίβαση σε ασφυκτικά στοιβαγμένα φορτηγά για το Σήραγγα της Μάγχης και την Αγγλία, το Exodus αποτελεί μια δυναμική και συγκινητική απόδοση της μεταναστευτικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μπλουμέλ και η παραγωγός Ιτάμπ Αζαμ αντιμετώπισαν δυσκολίες στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Καθώς οι μετανάστες περνούσαν τα σύνορα, η επικοινωνία μαζί τους χανόταν. Οι ίδιοι είχαν να αντιμετωπίσουν τον θυμό των διακινητών, που αντιδρούσαν στην κάμερα «λες και έβλεπαν καλάσνικοβ».

Για τον Χασάν Ακαντ , πρώην καθηγητή Αγγλικών στη Βαγδάτη, το ρίσκο άξιζε. Κατέγραψε τις 87 μέρες του ταξιδιού του από την Τουρκία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο. «Όταν παρακολουθείς τις ειδήσεις και βλέπεις το ταξίδι εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν ταυτίζεσαι με κανέναν τους. Ήθελα να προσωποποιήσω την ιστορία. Θέλω να καταλάβουν οι άνθρωποι τι μας ανάγκασε να φύγουμε και τι μας συνέβη στη διαδρομή» λέει ο Ακαντ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης