Ιδιωτικό απόρρητο; Τι είναι τούτο; Ο δικηγόρος του Facebook αρνήθηκε ότι η πλατφόρμα των κοινωνικών μέσων εισέβαλε στην ιδιωτική ζωή των χρηστών όταν επέτρεψε την κατάργηση των προσωπικών τους δεδομένων από την Cambridge Analytica.

«Δεν υπάρχει εισβολή ιδιωτικού απορρήτου, επειδή δεν υπάρχει ιδιωτικό απόρρητο», δήλωσε ο δικηγόρος Orin Snyder σε αγωγή στο Βόρειο Επαρχιακό Δικαστήριο της Καλιφόρνια, εναντίον του Facebook, η οποία τελικά απορρίφθηκε αυτήν την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγωγή υποστήριζε ότι η αποτυχία του Facebook να προστατεύσει τα δεδομένα χρηστών από τρίτα μέρη, όπως η Cambridge Analytica, συνιστά παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, παραβίαση της σύμβασης και αμέλεια, ενώ παραβιάζει άλλα καταστατικά της ιδιωτικής ζωής.

«Πρέπει να φυλάσσετε προσεκτικά κάτι για να έχετε εύλογη προσδοκία για ιδιωτικότητα», εξήγησε ο Snyder.  Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι το Facebook είναι απλώς  «ψηφιακή πλατφόρμα» όπου οι χρήστες  ανοίγουν οικειοθελώς οποιαδήποτε έννοια της ιδιωτικής ζωής τους και οποιοσδήποτε «λογικός χρήστης του Facebook θα είχε συνειδητοποιήσει ότι οι εφαρμογές τρίτου μέρους μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους μέσω της δραστηριότητας των φίλων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Vince Chhabria, επεσήμανε ότι μόλις τον περασμένο μήνα, ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg «δήλωσε με ειλικρίνεια ότι το μέλλον είναι ιδιωτικό» και είχε αναγγείλει τη νέα κατεύθυνση της εταιρίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Επίσης ο Chhabria δεν συμφωνεί με τον ισχυρισμό του δικηγόρου του Facebook ότι οι χρήστες ενημερώθηκαν ρητά για τα όρια της ιδιωτικής τους ζωής μέσω των όρων παροχής υπηρεσιών της πλατφόρμας, υποδηλώνοντας ότι ο χρήστης που υπέγραψε πριν από 10 χρόνια πιθανότατα δεν είχε διαβάσει αυτούς τους όρους κάθε φορά που έγιναν αλλαγές από την εταιρεία.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Καλιφόρνια, υποβαθμίζεται εν μέσω των πολλών νομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει αυτό τον καιρό το Facebook, συμπεριλαμβανομένης διερεύνησης  φακέλου της FTC με ποινικές έρευνες σχετικά με τις μυστικές (και ενδεχομένως παράνομες) συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων με εταιρείες τρίτων. Σε περίπτωση καταδίκης της η εταιρεία αναμένεται να πληρώσει ακόμη και πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, αποζημίωση.

Πληροφορίες από rt.com

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης