Είναι ο μακρύτερος πόλεμος της Αμερικής στο εξωτερικό και δεν δείχνει κάποιο σαφές σημάδι λήξης παρά την προσπάθεια της ειρηνευτικής συμφωνίας που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των μαχητών Ταλιμπάν.

Η σταδιακή απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν κατά το επόμενο έτος θα μπορούσε ακόμη να εκτροχιαστεί, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα της Νότιας Ασίας – σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την έναρξη της Επιχείρησης Διαρκής Ελευθερία (Enduring Freedom) από τον πρόεδρο GW Bush τον Οκτώβριο του 2001.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Έχουν χαθεί τρισεκατομμύρια δολάρια, με ένα αποτυχημένο κράτος – παρά τις αμερικανικές προσδοκίες για οικοδόμηση εθνών και μια μαχητική εξέγερση ισχυρότερη από ποτέ.

Οι δηλωμένοι στρατηγικοί στόχοι της Ουάσινγκτον στο Αφγανιστάν ουδέποτε ήταν συνεκτικοί ή πειστικοί ακόμα και μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του Πενταγώνου. Η αρχική αιτιολόγηση της «εκδίκησης της τρομοκρατίας της 11/9» ακούγεται αλλόκοτη.

Η ειρωνεία είναι ότι η Ουάσιγκτον μπήκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να επιβάλει «σενάριο Βιετνάμ» στα σοβιετικά στρατεύματα που υπερασπίζονταν τη συμμαχική κυβέρνηση στην Καμπούλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαχητές των Μουτζαχεντίν που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ανάπτυξή τους με τους Ταλιμπάν είχαν προχωρήσει για να προσφέρουν στη χώρα ένα ακόμα χειρότερο σενάριο από εκείνο του Βιετνάμ για την Ουάσιγκτον από ό,τι σκόπευαν για τη Μόσχα.

Το Αφγανιστάν είναι γνωστό ως «Νεκροταφείο των αυτοκρατοριών», όπου οι Βρετανοί υπέστησαν πλήγμα στην αυτοκρατορική τους ανδρεία, όπως οι Σοβιετικοί και τώρα οι Αμερικανοί.

Το ερώτημα είναι: Γιατί οι Αμερικανοί, φαινομενικά κολλημένοι στο Αφγανιστάν, δεν μπορούν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους; Από τους λόγους που αναμφίβολα ξεχωρίζουν είναι η γραφειοκρατία του πολέμου αλλά και τα αξιόπιστα κέρδη για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα που καταπνίγει μια καθαρή ρήξη από μια κατά τα άλλα μάταιη, ατελείωτη, αδιέξοδη σύγκρουση.

Ίσως πιο ισχυρός λόγος είναι η εξαιρετικά επικερδής επιχείρηση της παγκόσμιας διακίνησης ναρκωτικών.

Αυτός μπορεί κάλλιστα να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο πόλεμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται.

Τα ναρκωτικά αποτελούν ζωτική πηγή χρηματοδότησης για τη CIA και τις άλλες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης