Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή των συνόρων με τη Συρία. Μόνο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας βομβαρδίστηκαν με σφοδρά πυρά πυροβολικού και πυραύλους θέσεις των τζιχαντιστών του Daesh (όπως αποκαλούν οι Άραβες το Ισλαμικό Χαλιφάτο- ISIS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στρατιωτική διοίκηση στη Βηρυτό, ανακοίνωσε πως «οι αρχές του Λιβάνου έχουν εγκρίνει τα στρατιωτικά σχέδια για την επιχείρηση απελευθέρωσης όλων των μεθοριακών περιοχών Ιράκ-Λιβάνου σε βάθος 45 χιλιομέτρων που έχουν καταληφθεί από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές».

Προς το παρόν δυνάμεις του Daesh ελέγχουν 54 τετραγωνικά μίλια στην οροσειρά Ras Baalbek και Al Qaa και άλλα 21 τετραγωνικά μίλιαστην μεθοριακή γραμμή με τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές «για την επιτυχία της στρατιωτικής επιχείρησης των λιβανικών δυνάμεων γίνεται σε συντονισμό με τον συριακό κυβερνητικό στρατό παρά τις πολιτικές διαφορές που έχουν οι δύο χώρες».

Ο Muhammad Khawaja, εξέχων Λιβανέζος στρατιωτικός αναλυτής δήλωσε στο Sputnik πως «για να αντιμετωπίσουν οι λιβανικές δυνάμεις και να κατανικήσουν το Daesh, θα πρέπει να συνεργασθούν με τη Δαμασκό. Παρά την πολιτική ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες λόγω της συριακής κρίσης,, ο λιβανικός στρατός βρίσκεται σε επαφή με το συριακό στρατό.

Υπάρχουν Λιβανέζοι πολιτικοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό και άλλοι που υποστηρίζουν τις συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Υπάρχουν και στελέχη στην κυβέρνηση της Βηρυτού που αντιδρούν στη συνεργασία με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενισχύσουν το στρατό του Λιβάνου στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών με πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς 155-mm και πολεμοφόδια.

Είναι γνωστό πως οι (Σιίτες) Χεσμπολά του Λιβάνου πολεμούν στο πλευρό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, σχεδόν από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης