Ελάχιστες ώρες πριν από τη λήξη της 72ωρης εκεχειρίας η Χαμάς προχώρησε σε εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην αδιάλλακτη στάση του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη νέας συμφωνίας στο Κάιρο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα αγοράκι έχασε τη ζωή του και ακόμη τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν έπειτα από ισχυρή έκρηξη κοντά σε τέμενος στην πόλη της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας απάντησαν άμεσα στην επιθετική ενέργεια της ένοπλης οργάνωσης, με ακόμη μία κατάπαυση του πυρός να παραβιάζεται. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στις 10.30 το πρωί ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στη Γάζα, με ένα τεράστιο σύννεφο πυκνού μαύρου καπνού να βγαίνει μέσα από τα ερείπια κτηρίου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα», δίνοντας ρητή εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την ασφάλεια των πολιτών.

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε το μεσημέρι ότι «η χώρα δεν θα διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους για την ανανέωση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όσο οι ένοπλοι της Χαμάς εξακολουθούν να εκτοξεύουν ρουκέτες».

Οι νέες εχθροπραξίες ώθησαν χιλιάδες Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν άρον-άρον τα σπίτια τους, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τα πυρά των τεθωρακισμένων. Κι όλα αυτά ενώ ήδη τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν οι εικόνες από κάμερες, προσαρμοσμένες στα κράνη Ισραηλινών στρατιωτών, που δείχνουν καρέ-καρέ τη χερσαία επέμβαση σε περιοχές της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ναυάγιο» στην Αίγυπτο

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας, εξέλιξη που θα έδινε τον απαραίτητο χρόνο για την ενίσχυση των προσπαθειών μιας διπλωματικής επίλυσης της σοβαρής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για αδιαλλαξία, υποστηρίζοντας πως το Τελ Αβίβ δεν έκανε δεκτό κανένα από τα βασικά αιτήματα που έπεσαν στο τραπέζι (άρση αποκλεισμού της Γάζας, πρόσβαση σε τραπεζικά εμβάσματα και αποφυλάκιση κρατουμένων). Παράλληλα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ένοπλης οργάνωσης, δεν έγινε δεκτή η ισραηλινή απαίτηση για αποστρατικοποίηση της Γάζας, προσθέτοντας μάλιστα πως «είμαστε πανέτοιμοι για έναν μακροχρόνιο πόλεμο».

Τα... περιβόητα τούνελ της Χαμάς

Ερείπια μετά τους βομβαρδισμούς

Από τη μεριά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξήγησαν πως εξέφρασαν όσον το δυνατόν καλύτερα τη βούλησή τους για επέκταση της εκεχειρίας, κατηγορώντας τη Χαμάς για το νέο κύμα βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ήχησαν οι σειρήνες – Ισχυρές εκρήξεις στη Γάζα

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της ασιατικής χώρας ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής πως οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ απαντούν στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας πλήττοντας «θέσεις των τρομοκρατών» στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η επανάληψη των επιθέσεων με ρουκέτες από τους τρομοκράτες εναντίον του Ισραήλ δεν είναι αποδεκτή, ούτε ανεκτή και αποτελεί προϊόν απερισκεψίας. Η λανθασμένη απόφαση της Χαμάς να παραβιάσει την εκεχειρία θα απαντηθεί από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χαμάς, τις υποδομές της, τους μαχητές της και θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υποστράτηγος Πίτερ Λέρνερ.

Τρεις ημέρες μετά την προσωρινή εκεχειρία που έληξε στις 08.00 το πρωί της Παρασκευής και ύστερα από τις εξαγγελίες της Χαμάς ότι θα προσφύγει στα όπλα, η Λωρίδα της Γάζας εισέρχεται εκ νέου σε έναν κύκλο αίματος. Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πλήθος παιδιών και γυναικών, πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. Παράλληλα, λίγο πριν από τη λήξη της εκεχειρίας, οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη Ασκελόν του νότιου Ισραήλ, με μια ρουκέτα να εξουδετερώνεται από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome».

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να απαντήσει με σφοδρότητα στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά των εδαφών του Ισραήλ.

Δείτε βίντεο από ρουκέτα που βομβαρδίζει κατοικία στη Γάζα

Ξεπέρασαν τους 1.940 οι νεκροί

Τουλάχιστον 1.890 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την 8η Ιουλίου, όταν και ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Ανάμεσά τους βρίσκονται 414 παιδιά και 87 γυναίκες και άνδρες άνω των 60 ετών. Το νεότερο -σε ηλικία- θύμα δεν ξεπερνούσε τις 10 ημέρες, ενώ το μεγαλύτερο ήταν 100 ετών.

Την ίδια στιγμή, περίπου 66 Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι δύο ήταν πολίτες, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων για τον εντοπισμό και την καταστροφή τούνελ που χρησιμοποιούν -σύμφωνα με το Τελ Αβίβ- μαχητές της Χαμάς για να περνούν σε ισραηλινό έδαφος.

Οι απώλειες των Παλαιστινίων

Οι απώλειες των Ισραηλινών

Τα στοιχεία προκαλούν σοκ, ενώ ήδη από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος συγκρούσεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Ανδρέας Ντίνης

Διαβάστε επίσης:
Το παρασκήνιο της εκεχειρίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014, 14:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης