Το υπερ-συντηρητικό Tea Party, που θεωρείται πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, βρήκε έναν απροσδόκητο συμπαραστάτη μετά τους εντατικούς ελέγχους που υπέστη από την αμερικανική εφορία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη» την στοχοποίηση της ομάδας από τις Αρχές. Για μεροληψία, πάντως, έκαναν λόγο και οι Ρεπουμπλικανοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H υπόθεση αφορά στους ελέγχους στις εκλογές για το Κογκρέσο το 2010 και για τον Λευκό Οίκο το 2012, κατά τους οποίους η εφορία (IRS) «ξεχώρισε» το Tea Party – όπως και άλλες συντηρητικές οργανώσεις – για να προχωρήσει σε «ιδιαίτερα ενδελεχή» έρευνα. Τρεις επιτροπές του Κογκρέσου ερευνούν το ζήτημα, ενώ η διοίκηση της εφορίας βάλλεται πανταχόθεν για τη μεταχείριση που επιφύλαξε στις οργανώσεις.

Μιλώντας για «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη» συμπεριφορά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ορισμένοι υπάλληλοι της εφορίας «δεν εφήρμοσαν δίκαια και αμερόληπτα τον νόμο». «Όπως και να συνέβη, ήταν λάθος» είπε, επισημαίνοντας πως έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να αναζητηθούν ευθύνες.

Ανάλογη ήταν και η στάση που κράτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ανέφερε πως «κι αν ακόμη δεν ήταν παράνομες, οι πράξεις αυτές ήταν εξοργιστικές και απαράδεκτες», λέγοντας πως εξετάζεται εάν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας από τους ελεγκτές. Εν τω μεταξύ, και η ίδια η διοίκηση της εφορίας επέκρινε τη συμπεριφορά των υπαλλήλων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης