Ο πάπας Φραγκίσκος πάντρεψε 20 ζευγάρια στο Βατικανό

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014, 19:17
Ο πάπας Φραγκίσκος πάντρεψε 20 ζευγάρια στο Βατικανό
Σε μια σπάνια κίνηση για έναν ποντίφικα, ο πάπας Φραγκίσκος πάντρεψε την Κυριακή 20 ζευγάρια Ιταλών, περιλαμβανομένων ακόμα και ορισμένων που είχαν ήδη αποκτήσει παιδιά εκτός γάμου και ζούσαν μαζί προτού παντρευτούν.

Η κίνηση αυτή του Φραγκίσκου, η οποία πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο της 5ης Οκτωβρίου, όπου θα τεθούν επί τάπητος θέματα όπως η οικογένεια, ο γάμος, οι προγαμιαίες σχέσεις και το διαζύγιο, γίνεται αντιληπτή ως μία επιβεβαίωση της πεποίθησής του ότι η Εκκλησία πρέπει να υποδέχεται στους κόλπους της όλους τους πιστούς, ακόμα και αυτούς που έχουν αμαρτήσει.

Στο κήρυγμά του ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επεσήμανε ότι ο γάμος είναι ένα «απαιτητικό ταξίδι, πολλές φορές δύσκολο, πολλές φορές ταραχώδες», ενώ απευθυνόμενος στους νεόνυμφους είπε ότι είναι «φυσιολογικό για έναν σύζυγο και μία σύζυγο να διαφωνούν, αυτό συμβαίνει πάντα».

«Αλλά σας συμβουλεύω να μην ολοκληρώνετε ποτέ την ημέρα χωρίς να συμφιλιωθείτε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μία μικρή χειρονομία και αυτό αρκεί» προσέθεσε.

Η επισκοπή της Ρώμης επέλεξε τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, τους περιέγραψε ως «ζευγάρια όπως πολλά άλλα».

Τα ζευγάρια ήταν ηλικίας 25-56 ετών και μεταξύ αυτών υπήρχαν «εκείνοι που ήδη ζουν μαζί, που ήδη έχουν παιδιά, εκείνοι που συναντήθηκαν στην εκκλησία», αναφέρει η επισκοπή.

Ο Φραγκίσκος έχει επιλέξει το «έλεος» ως μία από τις βασικές αξίες της παπικής του θητείας, υποστηρίζοντας ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν θα πρέπει να έχει εμμονή με το δόγμα, να είναι λιγότερο επικριτική, να «τσαλακώνει την εικόνα της» και να αγγίζει τους απλούς ανθρώπους στον δρόμο.

Σημειώνεται ότι η τέλεση γάμων από τον εκάστοτε ποντίφικα δεν είναι συχνό φαινόμενο. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ τέλεσε γάμους δύο φορές, το 1994 και το 2000, ενώ ο Βενέδικτος δεν τέλεσε ποτέ το μυστήριο αυτό κατά τη διάρκεια της παπικής του θητείας.

Πηγή φωτό: La Repubblica
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014, 19:17