Ο πρόεδρος της Υεμένης διόρισε νέο υπουργό Άμυνας και νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018, 05:38
Ο πρόεδρος της Υεμένης διόρισε νέο υπουργό Άμυνας και νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου
Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι διόρισε τον πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου Μοχάμεντ Μακντίσι νέο υπουργό Άμυνας της χώρας, ενόψει της αποφασιστικής μάχης με τους σιίτες αντάρτες Χούθι για την ανακατάληψη της πόλης Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το λιμάνι με την υψηλότερη στρατηγική σημασία στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA.

Ο πρόεδρος της Υεμένης διόρισε επίσης τον πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου ναυτικού Αμπντάλα Νάχι νέο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, κατά την ίδια πηγή.

Ο Μακντίσι ήταν επιτελάρχης από το 2005 ως το 2017, πριν ονομαστεί ειδικός σύμβουλος του προέδρου.

Η μάχη για τη Χοντάιντα, μέσω του λιμανιού της οποίας εισέρχονται στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου τα τρία τέταρτα της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων εμπορευμάτων, έχει κλιμακωθεί την τελευταία εβδομάδα, με τη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας — που επενέβη στον πόλεμο το 2015 στο πλευρό των δυνάμεων του Χάντι και εναντίον των Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν — να εξαπολύει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές.

Η σύρραξη στην Υεμένη έχει προκαλέσει τεράστιο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα της αραβικής χερσονήσου. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό του πολέμου. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, έκανε λόγο για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς, αλλά οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ πιο υψηλός.

Εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Υεμένης, βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι «14 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά» κινδυνεύουν «να λιμοκτονήσουν» στη χώρα αυτή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Sputnik, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018, 05:38