Ο πρώην καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν πιθανός διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016, 15:45
Ο πρώην καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν πιθανός διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ
Ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάινμαν έχει πολύ καλές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γράφει το Σάββατο η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», επικαλούμενη αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι εάν για το αξίωμα αυτό επιλεγεί τελικά σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, τότε ο κ. Φάινμαν θεωρείται «η καλύτερη εφεδρεία γι' αυτό».

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, τέτοιες ανώτερες θέσεις στην Ε.Ε. δίνονται κατά κανόνα σε πρώην αρχηγούς κυβερνήσεων και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος άλλος Σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος να έχει αποσυρθεί πρόσφατα από τη θέση του και να έχει ηγηθεί στο παρελθόν επί επτά και πλέον χρόνια μίας κυβέρνησης, αλλά και να έχει την εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ο Βέρνερ Φάινμαν.

Όπως είναι γνωστό, στην Ε.Ε. έχει συμφωνηθεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει την 1η Ιανουαρίου 2017 να παραδώσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία ο ίδιος προσπαθεί να διατηρήσει περαιτέρω, ωστόσο η συμφωνία προβλέπει την ανάληψή της από έναν Συντηρητικό, και αντ΄ αυτού στους Σοσιαλδημοκράτες θα δίνονταν κάποιο από τα άλλα δύο υψηλά αξιώματα. Ωστόσο, καθώς ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να είναι αμετακίνητος από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έναν Σοσιαλδημοκράτη ανοίγει η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η «Κουρίρ» εκτιμά πως ο Φάινμαν θα έχει την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πληροφορείται πως ο πρώην καγκελάριος θα είναι κεντρικό πρόσωπο στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών τον Δεκέμβριο στην Πράγα, όπου θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τα καθήκοντα του ως εντεταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την παγκόσμια καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, που είχε αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο Βέρνερ Φάινμαν είχε επιβεβαιώσει πέρυσι επανειλημμένα με τη στάση του, τον χαρακτηρισμό «ο καλός φίλος» της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, με τη μεγάλη διαφοροποίηση των θέσεων του, σε σχέση με εκείνες των άλλων Ευρωπαίων ηγετών, κάτι που ο ίδιος απέδειξε και κατά τις δύο επισκέψεις του στην Ελλάδα, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2015.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016, 15:56