O Mitt Romney επιβεβαίωσε τα προγνωστικά για επικράτησή του στην προκριματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία Αριζόνα. Όπως μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης συγκεντρώνει το 48% των ψήφων έναντι 25% του βασικού του αντιπάλου, Rick Santorum. Ακολουθούν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Newt Gingrich με 16% και ο βουλευτής από το Τέξας, Ron Paul με 9%.

Παράλληλα, κατάφερε να «ζευγαρώσει» τις νίκες του με την επικράτησή του και στην πολιτεία του Μίσιγκαν στη χθεσινή δεύτερη αναμέτρηση στο πλαίσιο της προκριματικής ψηφοφορίας για την εκλογή του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων που θα αντιμετωπίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου τον Barrack Obama. Με καταμετρημένο το 66% της ψήφου, ο Mitt Romney προηγείται με 41% έναντι 37% του Rick Santorum, με τον Ron Paul να έρχεται τρίτος (12%) και τον Newt Gingrich να ακολουθεί (7%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάλπες και στις δύο πολιτείες έκλεισαν στις 04:00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος. Ο νικητής στην Αριζόνα κερδίζει και τους 29 εκλέκτορες για το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων (27 Αυγούστου) ενώ στο Μίσιγκαν οι 30 έδρες κατανέμονται ανάλογα με τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος.

Ενδεχόμενη ήττα του Mitt Romney στο Μίτσιγκαν θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στη μάχη του για να είναι αυτός ο «εκλεκτός» των Ρεπουμπλικάνων καθώς πρόκειται για μια πολιτεία όπου ο πατέρας του ήταν κυβερνήτης και ο ίδιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ωστόσο, όπως ανέφεραν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης δεν κατάφερε ποτέ να αναπτύξει πραγματικούς δεσμούς επικοινωνίας με το μεγάλο ποσοστό των συντηρητικών που διαμένουν ανά την επικράτειά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του τη Τρίτη το βράδυ, ο Mitt Romney χαρακτήρισε την νίκη του στις δύο πολιτείες «σημαντικό θρίαμβο». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ασκήσει την «αγαπημένη» του κριτική στην πολιτική του προέδρου των Η.Π.Α., ξεκαθαρίζοντας πως θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα δώσει ώθηση στην οικονομία με παράλληλη μείωση του δημοσίου χρέους.

Από την πλευρά του ο Rick Santorum ευχαρίστησε και αυτός τους υποστηρικτές του, παραδεχόμενος ότι πριν από ένα μήνα οι ψηφοφόροι του Μίσιγκαν δεν γνώριζαν καν ποιος είναι. Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν πως αν ο βουλευτής του Κογκρέσου επικρατούσε στη συγκεκριμένη πολιτεία θα αύξανε τις πιθανότητές του για ένα καλό αποτέλεσμα στη «μάχη της Τρίτης», καταφέρνοντας παράλληλα να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το προφίλ του «πραγματικά μοναδικού συντηρητικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων».

Την επόμενη Τρίτη διεξάγονται εκλογές σε 10 πολιτείες. Οι αναμετρήσεις στην Αριζόνα και το Μίτσιγκαν πραγματοποιήθηκαν  ανήμερα των «γενεθλίων» του ρεπουμπλικανικού κόμματος το οποίο ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1854.

Νικητές εσωκομματικών εκλογών μέχρι στιγμής

Mitt Romney: Νιου Χαμσάιρ, Φλόριντα, Νεβάδα, Μέιν, Αριζόνα, Μίσιγκαν
Rick Santorum: Aϊόβα, Μιζούρι, Μινεσότα, Κολοράντο
Newt Gingrich: Νότια Καρολίνα
Ron Paul:-

Η πορεία για την προεδρία

Προκριματικές εκλογές Ρεπουμπλικάνων
Α) 6 Μαρτίου: «Σούπερ Τρίτη» με εσωκομματικές ψηφοφορίες σε 10 πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Μασαχουσέτης
Β) 10 Μαρτίου: Κάνσας
Γ) 3 Απριλίου: Ουάσινγκτον, Μέριλαντ, Ουισκόνσιν και Τέξας
Δ) 24 Απριλίου: Πέντε πολιτείες, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια
Ε) 5 Ιουνίου: Πέντε πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και
ΣΤ) 26 Ιουνίου: Γιούτα.

Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα πραγματοποιηθεί από την 27η Αυγούστου ως την 30ή Αυγούστου στην Τάμπα Μπέι, στη Φλόριντα.

Από την άλλη πλευρά, το Συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος θα πραγματοποιηθεί στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, από την 3η ως την 6η Σεπτεμβρίου.

Τρεις τηλεμαχίες

Η πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και τον Barack Obama είναι προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, η δεύτερη για τις 16 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και η τρίτη και τελευταία στις 22 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Λιν, στην Μπόκα Ρατόν, στη Φλόριντα.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου στις 6 Νοεμβρίου και ο νικητής των προεδρικών εκλογών πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντά στις 20 Ιανουαρίου 2013.

Διαβάστε επίσης:
«Καρέ» νικών για Romney, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012, 07:22
Προβάδισμα Ρόμνεϊ στη Νεβάδα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012, 06:33

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης