Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης «ηλίθιο» ενώπιόν του, τον περασμένο Μάιο, τονίζοντας ότι πρέπει να παραιτηθεί, σχολιάζει το CNN επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times”.

Ο Σέσιονς που είναι υποστηρικτής της σκληροπυρηνικής μεταναστευτικής πολιτικής παρέμεινε στη θέση του παρά την ταπεινωτική αυτή συνάντηση που είχε με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται πρώην κι εν ενεργεία αξιωματούχους, αλλά κι άλλους που ρωτήθηκαν σχετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Τραμπ επέπληξε τον Σέσιονς, σύμφωνα με τους Times, στη διάρκεια συνάντησης στις 17 Μαΐου, ενώ οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του έψαχναν αντικαταστάτη για τη θέση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από τα καθήκοντά του στις αρχές του ίδιου μήνα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντον Μακγκάν έλαβε ένα τηλέφωνο από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστέιν. Από το τηλεφώνημα αυτό, ο Σέσιονς έμαθε ότι ο υφιστάμενός του Ροζενστέιν είχε διορίσει τον πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, στη θέση του ειδικού ανακριτή για την έρευνα πιθανής συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας και της ενδεχόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Οι Times αναφέρουν ότι ο Τραμπ εξοργίστηκε όταν έμαθε την παραπάνω εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία πηγή ανέφερε στο CNN τον Ιούνιο, ότι ο Σέσιονς υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από σειρά διαπληκτισμών που είχε με τον πρόεδρο. Την ίδια περίοδο, ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωνε την εμπιστοσύνη του Τραμπ στο πρόσωπο του Σέσιονς.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε χθες να σχολιάσει το δημοσίευμα των Times.
Η εφημερίδα επεσήμανε ότι ο Τραμπ δεν αποδέχτηκε την παραίτηση του Σέσιονς, καθώς οι σύμβουλοί του εκτίμησαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα βρισκόταν αντιμέτωπος με περισσότερα προβλήματα. Η εκτίμηση αυτή έγινε, ενώ είχαν αποπεμφθεί ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν και ο Κόμεϊ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δημόσια ασκήσει κριτική στον Σέσιονς για τον διορισμό του Μιούλερ. Τον Ιούλιο δήλωσε ότι δεν θα τον επέλεγε για το υπουργείο Δικαιοσύνης εάν γνώριζε ότι ο Σέσιονς θα εξαιρούσε τον εαυτό του από τη δικαστική έρευνα για την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια αυτή «πολύ άδικη για τον πρόεδρο».

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης