Ομπάμα: «Ένας καλός ηγέτης ακούει»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, 12:30
Ομπάμα: «Ένας καλός ηγέτης ακούει»

Η γοητεία που ασκεί ο Μπάρακ Ομπάμα στους Γερμανούς συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι δεν ασκεί πλέον τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ. Χθες το βράδυ τον περίμεναν στο στάδιο Lanxess της Κολωνίας, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όχι μακριά από τον χαρακτηριστικό Καθεδρικό Ναό, περίπου σαν ροκ σταρ. Είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς περίπου 15.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας για να ακούσουν τον Μπάρακ Ομπάμα να μιλάει στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Συνόδου Ηγεσίας». Μέχρι την τελευταία στιγμή οι διοργανωτές κράτησαν μυστικό πώς ακριβώς θα ήταν η εμφάνιση του πρώην Αμερικανού προέδρου. Γνωστοί αλλά και λιγότερο γνωστοί ψυχολόγοι ειδικευμένοι σε θέματα επιχειρήσεων καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών μίλησαν για επιτυχίες αλλά και αποτυχίες, για θετική αλλά και αρνητική σκέψη.

Το κύριο θέμα ήταν τι κάνει έναν ηγέτη να είναι καλός ηγέτης. Στις 20.09 ανέβηκε στη σκηνή ο Μπάρακ Ομπάμα, τον οποίο παρουσίασε η αδελφή του Αούμα Ομπάμα, η οποία σπούδασε στη Χαϊδελβέργη και μιλάει γερμανικά. Το κοινό τον αποθέωσε. Τη συνέντευξη έδωσε στον συγγραφέα και παρουσιαστή Κρίστιαν Γκάλβεζ και απάντησε ανάμεσα σε άλλα πώς ήταν το πρώτο διάστημα που έπαψε να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. «Έπρεπε ξαφνικά να φτιάχνω μόνος μου τον καφέ μου και δεν ήξερα πώς λειτουργεί η καφετιέρα. Ήταν απαίσιος» παραδέχεται. Υπήρχαν όμως και θετικές πλευρές, όπως λέει. Για παράδειγμα, μπορούσε να κοιμηθεί περισσότερο.

Ποιος είναι καλός ηγέτης

Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή τι είναι αυτό που ξεχωρίζει μια ηγετική προσωπικότητα, απάντησε: «Καλός ηγέτης είναι αυτός που ακούει και συναισθάνεται τους ανθρώπους. Αυτό που σε πάει μπροστά ως ηγέτη είναι η δουλειά κι όχι το χειροκρότημα. Λοιπόν, συγκεντρώσου σε αυτό που θέλεις να κάνεις και όχι σε αυτό που θέλεις να είσαι».

Το κοινό στην Κολωνία έμεινε κατενθουσιασμένο: «Μου άρεσε πάρα πολύ που άκουσα έναν ηγέτη και μίλησε για το περιεχόμενο των καθηκόντων του» λέει μια γυναίκα. Και ένας νεαρός αναφέρει πως: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρον που επικεντρώθηκε σε αυτό που πρέπει να κάνει ως ηγέτης κι όχι σε αυτό που θέλει να είναι».

Ο Μπάρακ Ομπάμα έλαβε για την ομιλία του αυτή γύρω στα 400.000 δολάρια και το κοινό πλήρωσε εισιτήριο μέχρι και 5.000 ευρώ. Όσο για τα μέτρα ασφαλείας, ήταν κάτι παραπάνω από δρακόντεια.

Πηγή: dw

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, 12:32