Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τις κινήσεις της Ρωσίας στη διεθνή σκακιέρα και ειδικότερα για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γείτονές της όχι λόγω ισχύος αλλά εξαιτίας της αδυναμίας της» ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη, προσθέτοντας πως «η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν αποτελεί τετελεσμένο, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν την αναγνωρίζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Ρωσία δεν είναι η υπ’ αριθμόν 1 απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε μεγαλύτερη είναι η ανησυχία του από ενδεχόμενη πυροδότηση κάποιου πυρηνικού όπλου στο Μανχάταν. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διείσδυσης της Μόσχας στην Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, ενώ ξεκαθάρισε πως η λύση πρέπει να δοθεί μέσω της διπλωματίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε κάθε σύγκριση της περίπτωσης της Κριμαίας με αυτήν του Κοσσόβου, ισχυρισμό που έχει επανειλημμένα επικαλεστεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν για να δικαιολογήσει τους χειρισμούς της Ρωσίας στη χερσόνησο.

«Δεν έχει κανένα νόημα… Όταν ακούω ότι γίνεται σύγκριση με το Κόσσοβο, όπου χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την κυβέρνησή τους, αυτός είναι ένας παραλληλισμός που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα» είπε, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας απειλούνταν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε επίσης ότι η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας, ακόμα και εάν το Κίεβο δώσει εντολή στα ουκρανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη χερσόνησο. Δεν παρέλειψε ακόμη να εκφράσει την ανησυχία του ότι η Ρωσία θα εισέλθει βαθύτερα στο ουκρανικό έδαφος (στην ανατολική Ουκρανία), προειδοποιώντας μάλιστα τον Ρώσο ομόλογό του ότι «μια τέτοια ενέργεια θα ήταν μία κακή επιλογή».

Διαβάστε επίσης:
Φρούριο οι Βρυξέλλες για τον «πλανητάρχη», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014, 19:18
«Η Ρωσία είναι περιφερειακή δύναμη», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014, 18:36

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης