Ανησυχία για το γεγονός ότι στη Ρουμανία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη και ότι ο αριθμός των παιδιών που δεν εγγράφονται στα σχολεία ανέρχεται σε 436.000 εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας, Μιρτσέα Γκεοάνα.

«Η Ρουμανία σε πολλές περιπτώσεις είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας μόνο ονομαστικά. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όταν κοιτάζω τους αριθμούς που αφορούν τα παιδιά στη Ρουμανία, τα δεδομένα είναι χειρότερα από εκείνα στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες: 436.000 παιδιά δεν είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία, είναι 436.000 χαμένες τύχες και εμείς στεκόμαστε απαθείς και κυνικοί μπροστά σε τέτοια εθνική καταστροφή», τόνισε ο κ. Γκεοάνα με αφορμή τη δημοσιοποίηση έκθεσης της ομοσπονδίας μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα παιδιά με θέμα «Ανάλυση της επιτήρησης, προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ρουμανία», είπε ο κ. Γκεοάνα, «είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου αντί να μειώνεται, παρουσιάζει αύξηση. Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν επίσης αυξάνεται. Πρόκειται για δραματικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ρουμανίας. Δεν είναι πλέον ζητήματα πολιτικά ή μη πολιτικά, είναι ζητήματα εθνικού συμφέροντος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας.

Ο κ. Γκεοάνα σημείωσε ότι η Ρουμανία έχει ξεχάσει τους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης και τόνισε ότι η Γερουσία θα στηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης