Νικόλας Αρώνης

Φτάσαμε λοιπόν στην τελική ευθεία και σε λίγες ώρες θα ξέρουμε ποιοι ηθοποιοί θα φύγουν με το χρυσό αγαλματίδιο στο χέρι. Όλες οι ερμηνείες ήταν καταπληκτικές, ας δούμε όμως ποιες κατά την άποψη μας φαντάζουν ως φαβορί.

Α΄ Ανδρικός

Μεγάλο φαβορί της κατηγορίας είναι ο Μάθιου Μακόναχεϊ για την ερμηνεία του στο «Dallas Buyers Club». Ο Μακόναχεϊ δούλεψε πολύ στο χτίσιμο ενός ήρωα από αυτούς που συνήθως αγαπάει η Ακαδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας του είναι ότι έχασε 20 κιλά για να καταφέρει να μας πείσει για τον ήρωά του. Σίγουρα ο ρόλος του είναι αβανταδόρικος, καθώς δεν μπορείς παρά να τον αντιμετωπίσεις με συμπάθεια.

Παρ’όλα αυτά, ο Μακόναχεϊ δούλεψε πολύ, τόσο με το σώμα όσο και με τις εκφράσεις του και τις ψυχικές του διακυμάνσεις, προκειμένου να μας αφηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία.

Για εμένα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο αποτελεί έναν από τους ποιο βελτιωμένους, ταινία με την ταινία, ηθοποιούς, ο οποίος έχει ξεπεράσει το στάδιο της γλυκιάς, συμπαθητικής, αθώας φατσούλας και πλέον αποτελεί ένα από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεγονός είναι πως, είτε προτείνεται είτε δεν προτείνεται για Όσκαρ, δεν βραβεύεται ποτέ. Γεγονός επίσης είναι πως ο χαρακτήρας που υποδύεται στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ», δεν αποτελεί και τον ποιο συμπαθητικό κινηματογραφικό χαρακτήρα στα μάτια των θεατών. Πάντως οι συνεχόμενες επιλογές του από τον Μάρτιν Σκορσέζε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους πιστεύω πως λένε πολλά για τις υποκριτικές δυνατότητες του Ντι Κάπριο. Αν καταφέρει φέτος να αποσπάσει το χρυσό αγαλματίδιο, σίγουρα θα αποτελέσει μια από τις εκπλήξεις τις βραδιάς.

Ο εμπειρότατος Μπρους Ντερν από την αρχή αποτελούσε ένα από τα φαβορί της κούρσας. Η ερμηνεία του στο «Nebraska», είναι πραγματικά καθηλωτική, παρά ταύτα ίσως να μην είναι ικανή να ικανοποιήσει την Ακαδημία τόσο ώστε να του δώσει το χρυσό αγαλματίδιο.

Β΄ Ανδρικός

Στην συγκεκριμένη κατηγορία κατά την προσωπική μου άποψη το φαβορί είναι ένα, και ακούει στο όνομα Τζάρετ Λέτο.

Θεωρώ πως η ερμηνεία του στο «Dallas Buyers Club» είναι τόσο δυνατή, καθηλωτική θα έλεγα, που κυριολεκτικά κάνει εξαιρετικές ερμηνείες, όπως εκείνη του Μπράντλεϊ Κούπερ στον «Οδηγό διαπλοκής», του Μπαρχάντ Αμπντί στο «Captain Phillips» και του Μάικλ Φασμπέντερ στο «12 χρόνια σκλάβος» να μην φαίνονται ικανές να τους δώσουν το βραβείο.

A΄ Γυναικείος Ρόλος

Στο κυνήγι του βραβείου Α΄ Γυναικείου ρόλου θα ξεχωρίσω την Κέιτ Μπλάνσετ. Η Μπλάνσετ δεν ερμηνεύει απλώς αυτήν τη γυναίκα, σου δίνει την εντύπωση πως είναι αυτή η γυναίκα.

Είναι ταυτόχρονα υπέροχη και συγκινητική, κατεστραμμένη και νευρωτική, είναι πραγματικά καταπληκτική. Η σκηνοθετική μπαγκέτα του Άλεν πατάει πάνω στην υπόσταση που δίνει η Μπλάνσετ στον ρόλο και την αφήνει να ξετυλίξει το μεγάλο της ταλέντο, χαρίζοντάς μας μια πραγματικά συγκλονιστική ερμηνεία, για μια ηρωίδα που φαντάζει τόσο μοντέρνα όσο και κλασσική .

B΄ Γυναικείος Ρόλος

Για κάποιους είναι απλώς μια σταρλετίτσα. Για κάποιους άλλους είναι σταρ. Η Τζένιφερ Λόρενς αποτελεί, πάντως, το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας, γιατί η ερμηνεία της στον «Οδηγό διαπλοκής» ήταν πραγματικά καταπληκτική.

Μετά την περυσινή της βράβευση με το Οσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το «Silver Linings Playbook», η Λόρενς πάει για το back to back και αν το καταφέρει θα αποτελεί τη νεότερη ηθοποιό (24 ετών) που έχει κερδίσει Όσκαρ δύο συνεχόμενες χρονιές.

Κατά την άποψή μου, σημαντική αντίπαλος της Λόρενς είναι η Λουπίτα Νιόνγκο, που έδωσε στο «12 χρόνια σκλάβος» μια συγκλονιστική ερμηνεία, ικανή να της δώσει το Όσκαρ. 

Από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες (όλες πραγματικά αξιόλογες και δικαίως υποψήφιες), της Σάλι Χόκινς για το «Blue Jasmine», της Τζουν Σκουίμπ στο «Nebraska» και της Τζούλια Ρόμπερτς για την ερμηνεία της στο «August: Osage County», θα σταθώ στην τελευταία, η οποία δείχνει ικανή να διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο κάνοντας την έκπληξη.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όμως, καθώς σε λίγες ώρες από τώρα θα γνωρίζουμε τους πραγματικούς νικητές και όχι τις προβλέψεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης