Η Ουγγαρία ίσως αναβάλει την υιοθέτηση μέτρων για ευρύ άνοιγμα των δραστηριοτήτων έως ότου εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός της, δήλωσε αργά χθες ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την υγειονομική περίθαλψη, υπονοώντας την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σε διάρκεια lockdown καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων COVID-19.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο υψηλότερο στον κόσμο ποσοστό ημερήσιων κατά κεφαλήν θανάτων λόγω του κορωνοϊού -σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς- και την ανάγκη να ανοίξει και πάλι η οικονομία προκειμένου να αποφευχθεί μια δεύτερη χρονιά βαθιάς ύφεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουγγαρία, με πληθυσμό 9,8 εκατ., χάνει πάνω από 200 πολίτες την ημέρα, ενώ έχει καταγράψει σχεδόν 20.000 θανάτους συνολικά από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Όρμπαν και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου έχουν πει ότι η Ουγγαρία θα αρχίσει να ξανανοίγει τα σχολεία και τις επιχειρήσεις μόλις έχει εμβολιαστεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Hir αργά χθες, ο υπουργός Ανθρώπινων Πόρων Μίκλος Κάσλερ, που είναι υπεύθυνος για την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, δήλωσε ότι ο πήχης για το ευρύτερο άνοιγμα των δραστηριοτήτων ίσως είναι ακόμη πιο ψηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόλις ο εμβολιασμός φθάσει περίπου το ήμισυ του πληθυσμού, υπολογίζοντας παράλληλα την ταχύτητα εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία, νομίζω ότι τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου είναι τότε που μπορούμε να χαλαρώσουμε αποφασιστικά τους περιορισμούς – εκτός κι αν εμφανιστεί νέο μεταλλαγμένο στέλεχος» δήλωσε ο Κάσλερ.

Η εμβολιαστική εκστρατεία της Ουγγαρίας έχει καλύψει 1,9 εκατ. ανθρώπους με τη χορήγηση τουλάχιστον μίας δόσης και σχεδόν 700.000 με τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης, ενώ η χώρα χρησιμοποιεί, εκτός από εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί στη Δύση, κινεζικά και ρωσικά σκευάσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, οι εισαγωγές εμβολίων και οι εμβολιασμοί στην Ουγγαρία είναι οι υψηλότεροι κατά κεφαλήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης