Ουγγαρία: Η μεγαλύτερη φιλοκυβερνητική εφημερίδα καλεί τον πρωθυπουργό Όρμπαν να αποχωρήσει από το ΕΛΚ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, 09:40
Ουγγαρία: Η μεγαλύτερη φιλοκυβερνητική εφημερίδα καλεί τον πρωθυπουργό Όρμπαν να αποχωρήσει από το ΕΛΚ

Η βασική φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Ουγγαρίας, η «Magyar Nemzet», κάλεσε το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να αποχωρήσει από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επισημαίνοντας ότι έχει εγκαταλείψει τις ιδρυτικές του αξίες και «δεν διαφέρει από τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους».

«Έχει έρθει η ώρα το Fidesz να σταματήσει τα ντροπιαστικά παζάρια με το ΕΛΚ» αναφέρει η εφημερίδα στο κεντρικό της άρθρο. «Το ΕΛΚ δεν είναι πλέον το κόμμα του Χέλμουτ Κολ» προσθέτει.

Ο Όρμπαν έχει δηλώσει ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είχε καλέσει το Fidesz να ενταχθεί στο ΕΛΚ.

Το γραφείο του Ούγγρου πρωθυπουργού δεν έχει απαντήσει προς το παρόν σε ερωτήσεις για το άρθρο γνώμης της «Magyar Nemzet» με τίτλο «Μια νέα συμμαχία!».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Fidesz θα πρέπει να συμμαχήσει με τους Ευρωπαίους εθνικιστές.

«Το ΕΛΚ δεν υπερασπίζεται πλέον τα κράτη, τον χριστιανισμό ή το παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας, ούτε καμία άλλη ευρωπαϊκή παράδοση. Το ΕΛΚ έχει γίνει υπηρέτης του άρρωστου φιλελευθερισμού» καταγγέλλει.

Η Βουδαπέστη προειδοποίησε χθες ότι δεν πρόκειται να «υποχωρήσει» στο τελεσίγραφο που απηύθυνε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Δεξιάς Μάνφρεντ Βέμπερ στον Όρμπαν προκειμένου να τροποποιήσει τις εθνικιστικές θέσεις του, αν θέλει να αποφύγει μια αποβολή από το ΕΛΚ. Ωστόσο, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος υπονόησε ότι αναζητεί έναν συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγει την αποβολή του από την πολιτική ομάδα.

Το ΕΛΚ πρόκειται να συζητήσει στις 20 Μαρτίου το ενδεχόμενο αποκλεισμού του κόμματος του Όρμπαν.

Η «Magyar Nemzet» εκτίμησε ότι το Fidesz θα είναι καλύτερα εκτός της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ: «Υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς τα εμπρός για το Fidesz: ο δρόμος μιας νέας συμμαχίας».

«Ο Βίκτορ Όρμπαν και το Fidesz θα πρέπει να εγκαταλείψουν το ΕΛΚ και να σχηματίσουν συμμαχία με τον Ματέο Σαλβίνι, το Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας και το κυβερνών πολωνικό κόμμα» τόνισε η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα πρέπει να ηγηθεί μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας κατά της μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, 09:40