Ουγγαρία: Στις 6 Απριλίου οι βουλευτικές εκλογές

Ουγγαρία: Στις 6 Απριλίου οι βουλευτικές εκλογές
Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ ανακοίνωσε το Σάββατο από τη Βουδαπέστη ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Απριλίου.

Ως μεγάλο φαβορί για τις εκλογές αυτές εμφανίζεται το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε ότι όρισε την 6η Απριλίου για τη διεξαγωγή των εκλογών επειδή ήθελε να επιλέξει την πιο κοντινή ημερομηνία ώστε η χώρα να αποκτήσει νέα κυβέρνηση και νέο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν.

Ο Άντερ σημείωσε επίσης ότι μετά το 1990 όλες οι δημοκρατικές εκλογές έχουν διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου και ότι ως εκ τούτου ήθελε να τηρήσει και να συνεχίσει αυτήν την παράδοση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές Ιανουαρίου δίνουν σημαντικό προβάδισμα στο κεντροδεξιό Fidesz με ποσοστό 47%.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Sonda-Ipsos, οι Σοσιαλιστές (MSZP) έρχονται δεύτεροι με ποσοστό 27%, ενώ τα δύο μικρότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα E-14 και DKP συγκεντρώνουν ποσοστό 5% έκαστο.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 11% στην πρόθεση ψήφου.

Στη δημοσκόπηση αυτή δεν ελήφθη υπ’ όψιν η συμμαχία των αντιπολιτευόμενων δημοκρατικών κομμάτων που στην αρχή της εβδομάδας αποφάσισαν να κατεβάσουν κοινή λίστα για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να κερδίσουν τις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014, 18:56