Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, για το αμείωτο ενδιαφέρον των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ να βρουν άκρη με το κατασκοπευτικό λογισμικό PEGASUS, ο Πολωνός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Bartosz Arłukowicz, αποκάλυψε ότι η Europol, δεν έχει μέχρι στιγμής ξεκινήσει εθνικές έρευνες για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων για παράνομη κατασκοπεία χρησιμοποιώντας το PEGASUS!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άγνοια, ωστόσο, επί του θέματος επιδεικνύει και η Κομισιόν, όπου η αρμόδια Επίτροπος κα Johansson, σε χθεσινή της απάντηση, ομολογεί ότι, τώρα ζήτησε η Κομισιόν από τον Οργανισμό Συνεργασίας για την Επιβολή του Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europol) να απαντήσει στην σχετική ερώτηση.

Όπως ωστόσο, αναφέρει ο Πολωνός ευρωβουλευτής, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 30ης Αυγούστου 2022 και της δήλωσης του κ. Jean – Philippe Lecouffe (Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Europol), η Europol, παρά τις κατάλληλες αρμοδιότητες δεν έχει μέχρι στιγμής ξεκινήσει εθνικές έρευνες για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων για παράνομη κατασκοπεία χρησιμοποιώντας το PEGASUS και παρόμοια προγράμματα.

Είχε, λοιπόν, ρωτήσει τη Κομισιόν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πότε και πώς αντιλήφθηκε η Europol ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ χρησιμοποιούσαν λογισμικό κατασκοπείας για να παρακολουθούν πολιτικούς της αντιπολίτευσης, εισαγγελείς, εκπροσώπους ΜΚΟ κ.λπ.

Γιατί η Europol δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα για εθνικές έρευνες για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων για παράνομη κατασκοπεία χρησιμοποιώντας το PEGASUS και παρόμοια προγράμματα.

Η χθεσινή απάντηση της Επιτρόπου τα «λέει όλα»

Απάντηση της κας Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή ζήτησε από τον Οργανισμό Συνεργασίας για την Επιβολή του Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europol) να απαντήσει στην ερώτηση που υπέβαλε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου.

Η απάντηση του οργανισμού θα διαβιβαστεί από την Επιτροπή στο αξιότιμο μέλος το συντομότερο δυνατό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης