Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής η σημερινή και από κοινού Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν στη δημοσιότητα δήλωση, με την οποία υπογραμμίζεται η αντίθεση των δύο Οργανισμών στην εφαρμογή της θανατικής ποινής για όλες τις περιπτώσεις και περιστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει, ωστόσο, την όλη εικόνα της μη εφαρμογής της θανατικής ποινής σ’ όλη την Ευρώπη «χαλάει» μόνον η Λευκορωσία, η οποία επιμένει να εκτελεί θανατοποινίτες, παρά τις αντιδράσεις και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη δήλωση, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Federica Mogherini, υπογραμμίζουν ότι:

«Η θανατική ποινή συνιστά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αποτελεί σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, και αντιβαίνει στο δικαίωμα στη ζωή. Η θανατική ποινή δεν μπορεί να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα και καθιστά αμετάκλητα τα νομικά λάθη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν αναμονή της θέσπισης μορατόριουμ, η διακήρυξη καλεί τις χώρες που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή να μετατρέψουν τις υφιστάμενες θανατικές καταδίκες σε ποινές φυλάκισης.

Προτρέπει, επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αποφύγουν τη συμμετοχή στη χρήση της θανατικής ποινής από τρίτες χώρες, π.χ. ενεργώντας για την αποτροπή του εμπορίου αγαθών που θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τις εκτελέσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι, μέσω της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιούργησε ζώνη απαγόρευσης της θανατικής ποινής που καλύπτει 47 χώρες και περισσότερους από 830 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ δεν έχουν γίνει εκτελέσεις σε κανένα κράτος- μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για περισσότερα από 20 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης