Αξιωματούχοι στην Παπούα Νέα Γουινέα θα ενισχύσουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους, θα περιορίσουν τις μετακινήσεις των πολιτών και θα επιβάλουν τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι Αρχές στο νησιωτικό αυτό κράτος των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσαν επίσης ότι θα απαγορεύσουν τις μαζικές συγκεντρώσεις, θα κλείσουν τα σχολεία και πιθανόν να επιβάλουν την ταφή των νεκρών σε έναν «καθορισμένο μαζικό τάφο» στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση των αυξανόμενων κρουσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα έχει καταγράψει μια αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού, με εκατοντάδες νέες μολύνσεις να σημειώνονται καθημερινά.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 2.500 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 31, αλλά οι υγειονομικές αρχές φοβούνται μεγάλη αύξηση.

Η γειτονική Αυστραλία έχει δεσμευτεί ότι θα στείλει στην Παπούα Νέα Γουινέα 8.000 παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να αποδεσμεύσει ένα εκατομμύριο παρτίδες από τα αποθέματά της, καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία διώχνουν ασθενείς επειδή είναι υπερπλήρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα επιβληθούν από τη Δευτέρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να κηρυχθεί η λήξη της πανδημίας, εκτός αν ανακληθούν νωρίτερα από τις Αρχές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα Ντέιβιντ Μάνινγκ.

«Εξουσιοδοτημένοι αξιωματούχοι» θα επιφορτιστούν με την επιτήρηση των μέτρων και όποιος βρεθεί να παραβιάζει τους κανόνες θα τιμωρείται, προσθέτει η ανακοίνωση χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρ΄ ότι θα επιβληθούν αρκετοί περιορισμοί, δεν θα υπάρξει lockdown και κλείσιμο συνόρων όπως συνέβη τον περασμένο χρόνο σε τμήματα της Αυστραλίας, όπου σχεδόν εξαλείφθηκε η τοπική μετάδοση.

Από την απαγόρευση που θα επιβληθεί στις δημόσιες συναθροίσεις για περισσότερα από δέκα άτομα θα εξαιρούνται οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις με την παρουσία έως και 50 πιστών, αν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά για 13 ώρες την ημέρα και τα εστιατόρια για 15.

Οι εσωτερικές πτήσεις επιτρέπονται με την προϋπόθεση οι ταξιδιώτες να θερμομετρούνται και να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για τον κορωνοϊό.

Τα ταξίδια ανάμεσα στις 22 επαρχίες της χώρας θα επιτρέπονται όταν είναι απαραίτητο, όπως για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας ή για όσους επιστρέφουν στον τόπο κατοικίας τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης