Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στη Ρωσία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, 15:48
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στη Ρωσία

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στον Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιδρώντας στις προτάσεις του τελευταίου για συνταγματικές αλλαγές.

Η παραίτηση Μεντβέντεφ έρχεται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και θεωρείται απρόσμενη.

Οι προτάσεις Πούτιν, για αυξημένες αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και των υπουργών, ερμηνεύονται ως απόπειρα να δημιουργήσει για τον εαυτό του τις προϋποθέσεις παραμονής στην εξουσία μετά τη λήξη της θητείας του το 2024.

Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής τηλεόρασης. Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η κυβέρνηση στην υπάρχουσα σύνθεση της να υποβάλει την παραίτηση της».

Μιλώντας στο πρακτορείο Tass, o κ. Μεντβέντεφ ανέφερε ότι οι προταθείσες συνταγματικές αλλαγές συνιστούν μία ουσιώδη αλλαγή όχι μόνο έναντι πολλών άρθρων του Συντάγματος, αλλά επηρεάζουν ολόκληρη την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το έργο της.

«Από την πλευρά μου επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για κάθε τι που κάνατε σ' αυτή την φάση της κοινής μας συνεργασίας, να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα, που επετεύχθησαν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το υπουργικό συμβούλιο, που έγινε στο κυβερνητικό μέγαρο.

 

«Δεν επιτεύχθηκαν τα πάντα, αλλά ποτέ δεν επιτυγχάνονται πλήρως τα πάντα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι προσεχώς θα συναντηθεί με κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου και ζήτησε από την απερχόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντα της έως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θεσπίσει τη θέση του αναπληρωτή πρόεδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προτείνοντας γι' αυτή τη θέση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, από τη θέση αυτή ο νυν επικεφαλής της κυβέρνησης θα μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα εθνικής άμυνας και ασφαλείας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, 17:01