Την παραίτησή του υπέβαλε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Ντάριους Βάλκοφ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα σε έναν ρουμανικό τηλεοπτικό σταθμό, καθώς εισαγγελείς άρχισαν έρευνα σε βάρος του υπουργού για κατάχρηση εξουσίας.

Εισαγγελείς αρμόδιοι για υποθέσεις διαφθοράς είχαν ανακοινώσει αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι διεξάγουν έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι ο Βάλκοφ παραχώρησε σε μια εταιρεία μια σύμβαση για την κατασκευή δημοσίων έργων με αντάλλαγμα 2 εκατ. ευρώ ενόσω ήταν δήμαρχος της πόλης Σλάτινα, την περίοδο από το 2010 έως το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνομίλησα με τον Ντάριους Βάλκοφ σήμερα (…). Μου υπέβαλε την παραίτησή του. Την έκανα δεκτή» είπε ο Πόντα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Antena 3 και πρόσθεσε ότι θα ορίσει τον αντικαταστάτη του «σε μερικές ημέρες» .

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κάλεσε νωρίτερα σήμερα τον πρωθυπουργό Πόντα να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον υπουργό, εκτιμώντας ότι η παραμονή του στον θώκο του θα «έπληττε την αξιοπιστία» της κυβέρνησης.

Υπουργός Οικονομικών από τον Δεκέμβριο, ο Βάλκοφ είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα ένα νέο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο πριν από τα τέλη του μηνός. Η Ρουμανία θέλει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές σε διάφορους τομείς έως το 2020, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκφράσει ανησυχίες για τα δημόσια ελλείμματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μέτρα αυτού του είδους.

Το Σάββατο ο Βίκτορ Πόντα είχε διαβεβαιώσει ότι αυτό το νομοσχέδιο «θα προχωρήσει με κάθε κόστος, όποια κι αν είναι η πολιτική κατάσταση», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή του στον Βάλκοφ.

Διαβάστε επίσης: Ρουμανία: Έρευνα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών για μίζα 2 εκατ. ευρώ
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015, 02:47

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης