Με μία λακωνική φράση το BBC ανακοίνωσε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας και ισχυρού οπαδού του σκληρού Brexit Μπόρις Τζόνσον. Αργά την Κυριακή είχε υποβάλει την παραίτησή του ο υπουργός επί θεμάτων Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και ο υφυπουργός αρμόδιος, Στιβ Μπέικερ.

Το BBC πρόσθεσε πως η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της πρωθυπουργού, αλλά όλα αυτά δείχνουν πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο κυβερνητικό επιτελείο που κλήθηκε να διαχειριστεί το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα που σηματοδότησε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες Μαργαρίτης Σχοινάς για το πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο, απάντησε “όχι για εμάς.” Λίγες ώρες πριν, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τραπέζι όχι μόνο το ομαλό Brexit, αλλά και μία νέα τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. που θα καθιστούσε τα βρετανικά νησιά ιδιαίτερο οικονομικό εταίρο της γηραιάς ηπείρου. Πλην όμως φαίνεται πως ούτε το Brexit εξελίσσεται ομαλά, ούτε και ο πυρήνας που προκάλεσε αυτό το δημοψήφισμα φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κυρώσει στο βρετανικό κοινοβούλιο προοπτικές που θα «έδεναν» περισσότερο στο μέλλον το Ηνωμένο Βασίλειο με την ευρωπαϊκή αγορά. 

Βρετανία: Παραιτήθηκαν, επίσης, ο αρμόδιος υπουργός και υφυπουργός για το Brexit

Αργά τη νύχτα της Κυριακής, την παραίτησή του υπέβαλε και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του.

Την πληροφορία για την παραίτηση του υπουργού ο οποίος είναι αρμόδιος για το Brexit μετέδωσε επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Press Association, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παραίτησή του υπέβαλε επίσης ο Στιβ Μπέικερ, ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για το Brexit και του υφυπουργού του, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την
Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης