Μια ημέρα αφιερωμένη στο πνεύμα του… υπερκαταναλωτισμού είναι η σημερινή στη Βρετανία. Η αργία της 26ης Δεκεμβρίου, γνωστή ως «Boxing Day», σηματοδοτεί την αρχή των χειμερινών εκπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες πολίτες σχηματίζουν ουρές από το προηγούμενο βράδυ και σε πολλές περιπτώσεις κονταροχτυπιούνται εντός καταστημάτων στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πολυπόθητα αντικείμενα στα καλύτερα deals.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», ο τζίρος των αγορών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σήμερα στα τρία δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες (3,8 δισ. ευρώ)Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», ο τζίρος των αγορών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σήμερα στα τρία δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες (3,8 δισ. ευρώ), ενώ φέτος σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση τιμών από το 2008.

Πλήθος αγοραστών συγκεντρώθηκε σε εμπορικά καταστήματα στο Τσέλτεναμ και στο Νιουκάσλ, έχοντας ανά χείρας εισιτήρια προτεραιότητας.

Στο Λονδίνο σχηματίστηκαν ουρές εκατοντάδων μέτρων από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής έξω από τα Selfridges, Harrods και Liberty. Σημειώνεται ότι στο Harrods υπάλληλοι του εμπορικού κέντρου προσέφεραν στους επίδοξους αγοραστές ροφήματα, κουβέρτες, καθώς και κρεατόπιτες, προκειμένου να τους βοηθήσουν κατά την πολύωρη αναμονή τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την Boxing Day παρουσιάζονται μερικές από τις καλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες της χρονιάς. Σε ορισμένες εταιρείες οι εκπτώσεις αγγίζουν το 60%, ενώ ο περιορισμένος αριθμός κομματιών προκαλεί συχνά εντάσεις, σπρωξίματα, χτυπήματα και καβγάδες.

Εκπτώσεις πάντως κάνουν και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία επίσης κατέκλυσαν οι πολίτες προκειμένου να ψωνίσουν σε πιο… ήρεμους τόνους. Υπολογίζεται ότι στις 26 Δεκεμβρίου οι διαδικτυακές αγορές σε eBay και Amazon ξεπερνούν τις 500.000 βρετανικές λίρες ανά λεπτό. 

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αναμένεται, σύμφωνα με ειδικούς, να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. λίρες. Ωστόσο η αργία της Boxing Day δεν ξεπερνά συνήθως σε τζίρο την Black Friday.

Η Boxing Day είναι επίσημη αργία στη Βρετανία και στην Ιρλανδία, καθώς και σε άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας των Εθνών με κυρίως χριστιανικό πληθυσμό. Η ονομασία της πηγάζει από το έθιμο που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα κατά τη βικτωριανή περίοδο στην Αγγλία, όπου οι έχοντες συνήθιζαν να κάνουν δώρα προς τους μη έχοντες την επομένη των Χριστουγέννων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μάλιστα, την ημέρα αυτή είθισται να απολαμβάνουν και αγώνες ποδοσφαίρου, καθώς για την Premiership δεν είναι αργία.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης