«Πέρασαν» από την ιταλική Βουλή τα νέα μέτρα για τους λαθρομετανάστες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009, 17:17
«Πέρασαν» από την ιταλική Βουλή τα νέα μέτρα για τους λαθρομετανάστες

Ευρεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ιταλία προκάλεσε η υπερψήφιση στη Βουλή της νέας δέσμης μέτρων σχετικά με την ασφάλεια και τη λαθρομετανάστευση.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, θα δημιουργηθούν «περιπολίες πολιτών» για την ενίσχυση του έργου της Αστυνομίας και των καραμπινιέρων, θα αυξηθεί ο χρόνος κράτησης των λαθρομεταναστών στα «κέντρα προσωρινής φιλοξενίας» έως έξι μήνες, θα προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσους δε διαθέτουν άδεια παραμονής, ενώ θα απελαύνονται άμεσα.

Η βασική αλλαγή συγκριτικά με τις εξαγγελίες των νέων μέτρων πριν από μερικούς μήνες είναι ότι οι γιατροί και οι καθηγητές δε θα υποχρεώνονται τελικά να καταγγέλλουν στις δικαστικές Αρχές τους λαθρομετανάστες και τα παιδιά τους, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να παρουσιάζουν την άδεια παραμονής τους σε οποιαδήποτε συναλλαγή τους με δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και όταν θα ζητούν από τους δήμους, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή μόνιμης κατοικίας.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, είπε ότι οι διαφορές εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας, ενδέχεται να μετατραπούν σε αιτία αποκλεισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος με πιο καυστική διάθεση ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του «Δημοκρατικού Κόμματος», Ντάριο Φραντσεσκίνι, ο οποίος έκανε έναν παραλληλισμό των «περιπολιών εθελοντών» προς αρωγή της Αστυνομίας με την περίοδο που η ασφάλεια της Ιταλίας ανατέθηκε «σε άτομα με μονόχρωμα πουκάμισα», εννοώντας τους «μελανοχίτωνες» του φασιστικού καθεστώτος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε μεν την αντίθεσή του στην ξενοφοβία, αλλά χαρακτήρισε «αναγκαία» τα νέα μέτρα, γιατί, όπως είπε, μπορούν να λειτουργήσουν «αποτρεπτικά».

Στο πλευρό της κυβέρνησης τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού «Λαού της Ελευθερίας», Φαμπρίτσιο Τσικίτο, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του προς την κεντροαριστερά, λέγοντας ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση διαχειρίστηκε το όλο θέμα ανεπιτυχώς.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009, 17:17