Την πίστη του πως το βασίλειο του Μαρόκου θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της καταβαραθρωμένης οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο François Hollande εξήγησε στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του Κοινοβουλίου της αφρικανικής χώρας -όπου πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη- πως «το Μαρόκο πραγματοποιεί αποφασιστικά βήματα προς τη Δημοκρατία και μετατρέπεται σ’ ένα κράτος που χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητα και την ηρεμία». Παράλληλα, φρόντισε να αποδώσει τα εύσημα στον βασιλιά της χώρας, Mohammed VI για την απόφασή του να επιλέξει την «οδό του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», την περίοδο που ξέσπασε η «Αραβική Άνοιξη», επιλέγοντας την υιοθέτηση νέου Συντάγματος με το οποίο περιορίζονται οι σχεδόν απόλυτες εξουσίες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξήρε τη «σταθερότητα» του αφρικανικού κράτους και της «εγγυημένης ανοχής» απέναντι στον νέο Καταστατικό Χάρτη της Χώρας, ο οποίος «αναγνωρίζει την ποικιλομορφία της εθνικής ταυτότητας του Μαρόκου». Στη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να εστιάσει την προσοχή του και στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ζητώντας υπομονή από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Το μήνυμα είναι απλό: Η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στο Μαρόκο. Σίγουρα λοιπόν δεν πάνε όλα τόσο γρήγορα όσο μερικοί θα ήθελαν, υπάρχουν πάντα επικρίσεις, βελτιώσεις, και αυτό είναι δική σας ευθύνη. Καθήκον μας όμως είναι να σας συνοδεύσουμε», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανεργία, πληθωρισμός και… μεταρρυθμίσεις

Όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες μαζικές διαδηλώσεις στις αρχές του 2011 στο πλαίσιο του κινήματος αμφισβήτησης της κεντρικής εξουσίας που έγινε ευρύτερα γνωστό ως «Αραβική Άνοιξη», ο βασιλιάς Mohammed VI επέλεξε τη διαπραγματευτική οδό των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του Κοινοβουλίου και τον περιορισμό των δικών του εξουσιών, προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές. Μεγάλος νικητής της διαδικασίας ήταν ο Abdelilah Benkirane, ο οποίος υποσχέθηκε να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες, να περιορίσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας.

Ωστόσο, από τότε ελάχιστα έγιναν και ήδη πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας, Ραμπάτ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας. Τα επίπεδα φτώχειας, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, είναι υψηλά και μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης διαμαρτύρεται για τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα.

Πριν μεταβεί στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, ο François Hollande έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την Καζαμπλάνκα πριν επιδοθεί σ’ έναν μαραθώνιο συναντήσεων με κορυφαία πολιτικά στελέχη του Μαρόκου, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Abdelilah Benkirane.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως το ταξίδι του προέδρου της ευρωπαϊκής χώρας στην πρώην γαλλική αποικία συνδέεται άμεσα με την πρόθεση της κυβέρνησής του να ενισχυθούν οι μεταξύ τους εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί. Το 2012 η Ισπανία κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στο Μαρόκο, του οποίου ο πληθυσμός ανέρχεται στα 32 εκατ.. Ήδη, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), την Τετάρτη «έπεσαν οι υπογραφές» σε περίπου 30 διμερείς οικονομικές συμφωνίες, το ύψος των οποίων φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως στον τομέα των μεταφορών.
 

Διαβάστε επίσης:
Γαλλικές «φτερούγες» πάνω από το Μαρόκο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 18:29
Μαρόκο: Η «Αραβική Άνοιξη» επιστρέφει…, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, 06:56

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης