Πιτέλα: Μη αποδεκτή η μονοπώληση των τριών θεσμικών αξιωμάτων στην ΕΕ από το ΕΛΚ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016, 15:49
Πιτέλα: Μη αποδεκτή η μονοπώληση των τριών θεσμικών αξιωμάτων στην ΕΕ από το ΕΛΚ
Tην ανάγκη να διατηρηθεί η αρχή της ισορροπίας στην κατανομή των προεδριών των ευρωπαϊκών θεσμών στις πολιτικές οικογένειες, επεσήμανε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Πιτέλα χαρακτήρισε «μη αποδεκτή» τη «μονοπώληση» των τριών θεσμικών αξιωμάτων στην Ε.Ε. από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την οποία, όπως είπε, θέλει «να σπάσει», θέτοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2017.

Ο Τζ. Πιτέλα ανέφερε επίσης ότι την Τετάρτη, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με σοσιαλιστές Ευρωπαίους ηγέτες, αρχής γενομένης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητά του.

Σημείωσε επίσης ότι οι επαφές με Ευρωπαίους σοσιαλιστές, αλλά και με τους Πράσινους θα συνεχιστούν προκειμένου να λάβει μία ευρύτερη στήριξη. Καταλήγοντας ο Τζ. Πιτέλα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να διακυβευθεί και η συνέχιση της θητείας του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., η οποία, όπως και αυτή του προέδρου της Ευρωβουλής, λήγει τον Ιούνιο του 2017, οπότε και θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα παραταθεί για δυόμισι επιπλέον χρόνια ή όχι. Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τουσκ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016, 15:49