Λίγους μήνες αφού είχε κατατάξει αρκετές χώρες σε μαύρη λίστα, επειδή αρνούνταν να συνεργασθούν σε έρευνες για φορολογικές παραβιάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απόφαση να αφαιρέσει από τον κατάλογο τις μισές από αυτές.

Η απόφαση ελήφθη επειδή «έγιναν παραχωρήσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της ΕΕ» αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της Ένωσης που μοιράσθηκε χτες Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι τα Μπαρμπέιντος, η Γρενάντα, η Δημοκρατία της Κορέας, το Μακάο, η Μογγολία, ο Παναμάς, η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρασαν στην ιδιαίτερη κατηγορία στην οποία βρίσκονται οι χώρες οι οποίες αποδέχονται τη νομική παρακολούθηση-αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕ.

«Η διαδικασία αλλαγής του καταλόγου αξίζει τον κόπο», δήλωσε ο Vladislav Goranov, υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, που αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία στην ΕΕ «λόγω των παραχωρήσεων που έγιναν από αυτές τις χώρες».

Στην μαύρη λίστα παραμένουν εννιά χώρες που «δεν αποδέχονται τη νομική συνεργασία» και είναι οι: Αμερικανική Σαμόα, το Μπαχρέιν, το Γκουάμ, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Ναμπιμπια, το Παλάου, η Σάντα Λουτσία, η Σαμόα-Τρίνινταν και το Τομπάκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την δημιουργία μαύρης λίστας είχε ανακοινώσει αρχικά η ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου 2017, διευκρινίζοντας πως αυτή θα προσδιόριζε το εάν κάποια χώρα είναι «μη νομικά συνεργάσιμη» με την τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και αν διαθέτει διαφάνεια στο φορολογικό της σύστημα, η αν ενθαρρύνει τις χώρες να κερδοφορούν λόγω χαμηλής φορολόγησης, στα κεφάλαια που καταθέτουν σε σύγκριση με την προέλευσή τους.

Άλλες 47 χώρες, περιλαμβάνονται σε «γκρίζα λίστα» που δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ για το νομικό πλαίσιο φορολόγησης, αλλά προτίθενται να αλλάξουν τις φορολογικές τους νομοθεσίες.
Οι κατάλογοι έχουν διαμορφωθεί μετά τις διαρροές που υπήρξαν για τα περιβόητα «Panama Papers” και «Paradise Papers».

Γαλλική πρόταση

Οι οικονομικοί παράδεισοι, θα πρέπει να χάσουν κάθε δικαίωμα να επιδιώκουν βοήθεια από παγκόσμια οικονομικά ιδρύματα, υποστηρίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire και κατονομάζει το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. «Αυτές θα πρέπει να αρνούνται κάθε χορηγία σε χώρες που δεν αποδέχονται τα διεθνή πρότυπα φορολογικής διαφάνειας» υποστηρίζει άρθρο των ‘Financial Times’.
Όπως είπε ο Le Maire, λόγω των διαρροών των ‘Paradise Papers’, «έχοντας τον κατάλογο των χωρών αυτών είναι ένα πρώτο βήμα αλλά απαιτούνται να επιβληθούν και αντίποινα».

Το Παρίσι ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί η μαύρη λίστα των χωρών με τους οικονομικού παράδεισους.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης