Σε γυναικεία υπόθεση εξελίσσεται ο πολιτικός στίβος μετά το Brexit.

Η Τερέζα Μέι είναι εκείνη που εμφανίζεται να προορίζεται για την κατάκτηση του πρωθυπουργικού θώκου, μετά και την παραίτηση Κάμερον, ενώ η βουλευτής των Εργατικών, Άντζελα Ιγκλ, αμφισβητώντας ευθέως τον αρχηγό του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, βάζει πλώρη για την ηγεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 55χρονη Άντζελα Ιγκλ δήλωσε ότι θέλει να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές και ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δεν κατάφερε να ενώσει το κόμμα. Ο τελευταίος από πλευράς του αναφέρει πως αναμένει να περιλαμβάνεται αυτόματα στο ψηφοδέλτιο για τις προσεχείς εκλογές για την ηγεσία, χωρίς να χρειάζεται να προταθεί από βουλευτές.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει αρνηθεί να παραιτηθεί μετά τις μαζικές αποχωρήσεις βουλευτών από την σκιώδη κυβέρνηση του, οι οποίες έλαβαν χώρα μετά τη νίκη του Brexit και την πρόταση μομφής σε βάρος του που εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματός του.

«Θα μπορούσαν εύκολα να διεξαχθούν πολύ γρήγορα γενικές εκλογές και πιστεύω ότι είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθώ του κόμματος σε αυτές τις γενικές εκλογές» τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Αυτή είναι μια μάχη για να επουλωθεί και να ενωθεί το Εργατικό Κόμμα και να είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση που θα επιτελέσει το δημοκρατικό μας έργο» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Ιγκλ είναι βουλευτής από το 1992, διετέλεσε μέλος των κυβερνήσεων του Τόνι Μπλερ, μεταξύ 2001 και 2002 και του Γκόρντον Μπράουν μεταξύ 2007 και 2010.

Κατά την ίδια ότι ο νυν ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, «απέτυχε να εκπληρώσει το πρώτο και σημαντικότερο καθήκον του, να ηγηθεί ενός κοινοβουλευτικού Εργατικού Κόμματος οργανωμένου και αποτελεσματικού».

Ο Κόρμπιν από πλευράς του δήλωσε την Κυριακή μιλώντας στο BBC ότι αναμένει να περιλαμβάνεται αυτόματα στο ψηφοδέλτιο για τις προσεχείς εκλογές για την ηγεσία του κόμματος.

«Περιμένω να είμαι στο ψηφοδέλτιο γιατί σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος, ο νυν ηγέτης του κόμματος σε περίπτωση που αμφισβητηθεί θα πρέπει να είναι στο ψηφοδέλτιο ούτως ή αλλιώς» ανέφερε.

Ποια είναι η Τερέζα Μέι;

«Η νέα σιδηρά κυρία» γράφουν τα ξένα Μέσα, αναφερόμενα στην υποψήφια πρωθυπουργό. Το 2013 δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και καθημερινά υποβάλλεται σε ενέσεις ινσουλίνης. Ερωτώμενη για την ασθένειά της είχε απαντήσει: «Συνεχίζουμε και συνηθίζουμε να ζούμε με αυτό».

Ακόμη ένα ατού της εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι έχει αποφύγει αποτελεσματικά να εμπλακεί το όνομά της σε πολιτικές ίντριγκες εσωκομματικά. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την προσωπική της ζωή συνδέεται άρρηκτα με το πώς λειτουργεί στον πολιτικό στίβο.

Στην πρώτη ψηφοφορία για τη διαδοχή, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών επικράτησε συγκεντρώνοντας 165 ψήφους και δεύτερη κατετάγη η υφυπουργός Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ με 66 ψήφους υπέρ της.

Ο υπέρμαχος του Brexit που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. Μάικλ Γκόουβ ήταν τρίτος με 48 ψήφους.

Η 59χρονη υπουργός είναι ο άνθρωπος που έχει κρατήσει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την καρέκλα του υπουργείου, ενώ είναι γνωστή για τη σοβαρότητα που τη διακατέχει και τη σκληρή της δουλειά. Ακόμη ένα ατού της εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι έχει αποφύγει αποτελεσματικά να εμπλακεί το όνομά της σε πολιτικές ίντριγκες εσωκομματικά. Δεν εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση και κρατά χαμηλό προφίλ.

Γεννημένη το 1956, η Μέι μεγάλωσε στο Oxfordshire και ήταν το μοναχοπαίδι της οικογένειας. Ήδη από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να ενδιαφέρεται για τα κοινά, έχοντας… ροπή προς το κόμμα των Συντηρητικών. Ήταν μια επιμελής μαθήτρια και παραμένει βαθιά θρησκευόμενη. Θαύμαζε τον Geoffrey Boycott, έναν «πεισματάρη» παίκτη του κρίκετ. Τελείωσε τις σπουδές της στην Οξφόρδη, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπόρις Τζόνσον. Συμμετείχε στα κοινωνικά ντιμπέιτ της Κοινότητας της Οξφόρδης και ήταν μέλος της φοιτητικής παράταξης των Συντηρητικών.

Σε μία από τις συνεδριάσεις της παράταξης, ένας συμφοιτητής της, ο Μπεναζίρ Μπούτο -μελλοντικός πρωθυπουργός του Πακιστάν-, τη συνέστησε στον μέλλοντα σύζυγό της, τον Φίλιπ Μέι.

Έχει απασχοληθεί στον οικονομικό κλάδο. Μεταξύ άλλων δούλεψε στην Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ παράλληλα σχεδίαζε τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Πρώτη φορά κάθισε στα έδρανα του κοινοβουλίου το 1997, ως εκπρόσωπος του Maidenhead, ενός εύπορου δήμου του Λονδίνου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης