Πολιτική κρίση στον Καναδά: To σκάνδαλο του SNC-Lavalin και οι παραιτήσεις στην κυβέρνηση Τριντό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 07:24
Πολιτική κρίση στον Καναδά: To σκάνδαλο του SNC-Lavalin και οι παραιτήσεις στην κυβέρνηση Τριντό

Ο πιο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ξαφνικά τη Δευτέρα την παραίτησή του, προκειμένου να «υπερασπιστεί τον εαυτό του» ενώπιον των «κατηγοριών» σε βάρος του, τις οποίες απορρίπτει, όπως είπε.

Ο Τζέραλντ Μπατς, δεξί χέρι και άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Τριντό, για πολλούς ένας από τους αρχιτέκτονες της μάλλον απροσδόκητης νίκης του ηγέτη των Φιλελεύθερων το 2015, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη θέση του προσωπικού γραμματέα του πρωθυπουργού του Καναδά. Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά πως παρενέβη προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή στη Δικαιοσύνη της εταιρείας SNC-Lavalin, η οποία έχει εμπλακεί σ' ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στη Λιβύη.

Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση πυροδότησαν τη χειρότερη πολιτική κρίση στον Καναδά από την έλευση του Τριντό στην εξουσία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Globe & Mail, το γραφείο του πρωθυπουργού είχε απαιτήσει από την Τζούντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, να επέμβει στην υπόθεση ώστε εισαγγελείς να κλείσουν φιλικό διακανονισμό με τη SNC-Lavalin, καναδική εταιρεία-κολοσσό των κατασκευών, προκειμένου να αποφευχθεί μια μακρά, δυνητικά καταστροφική για αυτήν δικαστική διαδικασία.

Κατά την εφημερίδα του Τορόντο, η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ «αψήφησε» την απαίτηση του γραφείου του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο της στοίχισε τη θέση της: στα μέσα Ιανουαρίου, υποβιβάστηκε σε υπουργό Υποθέσεων των Βετεράνων, σε έναν μίνι-ανασχηματισμό. Και την περασμένη Τρίτη αποχώρησε από την κυβέρνησης του Τριντό.

«Διαψεύδω κατηγορηματικά τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες εγώ προσωπικά ή οποιοδήποτε άλλο μέλος αυτής της κυβέρνησης αποπειράθηκε να επηρεάσει την κυρία Ουίλσον-Ρέιμπουλντ. Σεβόμαστε τον ξεχωριστό ρόλο που διαδραματίζει η/ο υπουργός Δικαιοσύνης» τόνισε ο Μπατς στην επιστολή της παραίτησής του, η οποία διανεμήθηκε στον Τύπο.

Ο Μπατς, 47 ετών, γνωρίζει τον Τριντό εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, από την εποχή που οι δυο τους φοιτούσαν στο McGill University του Μόντρεαλ. Προσωπικότητα που δημιουργεί αντιπάθειες, αποκαλείτο από ορισμένους PMGB (αρκτικόλεξο της ειρωνικής έκφρασης «ο πρωθυπουργός Τζέραλντ Μπατς»), λόγω της τεράστιας επιρροής του στον Τριντό.

Η βασιλική χωροφυλακή (GRC, η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία) απήγγειλε επίσημα το 2015 κατηγορίες εναντίον της μητρικής SNC-Lavalin, καθώς και θυγατρικών της στο εξωτερικό, για «διαφθορά ξένων δημοσίων λειτουργών» και «απάτη» στη Λιβύη την εποχή που βρισκόταν στην εξουσία ο Μουαμάρ Καντάφι. Διώξεις ασκήθηκαν επίσης σε βάρος πρώην στελεχών της διεύθυνσής της, σε χωριστές έρευνες.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε και εδρεύει στο Μόντρεαλ - όπου εκλέγεται ο Τριντό - χαρακτηρίζεται κολοσσός των κατασκευών, διατηρεί παρουσία σε όλες τις ηπείρους και απασχολεί 50.000 εργαζομένους, εξ αυτών 9.000 στον Καναδά. Η SNC-Lavalin φέρεται να κατέβαλε δωροδοκίες ύψους 48 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (32 εκατ. ευρώ) σε Λίβυους αξιωματούχους επί των ημερών του Καντάφι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν στο μέγιστο την υπόθεση, συνέχισαν το σφυροκόπημα τη Δευτέρα, εκτιμώντας ότι η αποχώρηση του Μπατς ενισχύει τις υποψίες περί σύγκρουσης συμφερόντων στο περιβάλλον του Καναδού πρωθυπουργού.

Επίσημη έρευνα για την υπόθεση άρχισε να διενεργείται την περασμένη εβδομάδα από τον Μάριο Ντιόν, τον Καναδό επίτροπο Δεοντολογίας (ανεξάρτητη αρχή). Επιτροπή του καναδικού κοινοβουλίου διεξάγει παράλληλα δική της έρευνα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν πλέον ο Μπατς να κληθεί άμεσα να καταθέσει ενώπιόν της.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 07:26