«Πολιτικό και ανυπόληπτο το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011, 13:25
«Πολιτικό και ανυπόληπτο το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο»
«Το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο είναι πολιτικό, ανυπόληπτο και η ενοχοποίηση της Χεζμπολάχ δεν είναι σημαντική», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, τον οποίο επικαλείται σήμερα η επίσημη ιστοσελίδα του κοινοβουλίου (Majlis). Το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη εξέδωσε αυτή την εβδομάδα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τεσσάρων στελεχών του σιιτικού κόμματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ύποπτων στην υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, το 2005.

«Ξέραμε εδώ και καιρό ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να εμποδίσουν τον σχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, αλλά χάρη στην εγρήγορση των λιβανέζων ηγετών (οι ΗΠΑ) δεν τα κατάφεραν. Καθώς οι Αμερικανοί δέχτηκαν ένα ράπισμα, δημιούργησαν την ιστορία αυτή (με την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου). Ωστόσο το δικαστήριο αυτό είναι τόσο ανυπόληπτο που κανείς δεν δίνει σημασία στις αποφάσεις του», πρόσθεσε ο Λαριτζανί που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

«Μέσω του δικαστηρίου αυτού, οι Αμερικανοί θέλουν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου», πρόσθεσε. Η σιιτική Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Συρία και το Ιράν, είναι εχθρός του Ισραήλ, ενώ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Στη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου που σχηματίστηκε τον Ιούνιο υπό τον Νατζίμπ Μικάτι, το ισλαμικό σιιτικό κόμμα κυριαρχεί μαζί με τους συμμάχους του.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011, 13:48