Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις «σκοτεινές» συμφωνίες του Ρομάν Αμπράμοβιτς με τις οποίες δημιούργησε την αμύθητη περιουσία του έφερε στο φως έρευνα του BBC που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Panorama.

Ο Ρώσος μεγιστάνας απέκτησε δισεκατομμύρια μετά από αγορά μιας εταιρείας πετρελαίου από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια στημένη δημοπρασία το 1995, την οποία εξαγόρασε με μόλις 250 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, δέκα χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2005, η συγκεκριμένη εταιρεία, η Sibneft, πωλήθηκε από τον Αμπράμοβιτς πίσω στη ρωσική κυβέρνηση για 13 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ωστόσο, οι δικηγόροι του υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς ότι συγκέντρωσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του από εγκληματικές ενέργειες.

Οι κυρώσεις και το δικαστήριο για τη Sibneft

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα λόγω των δεσμών του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα περιουσιακά στοιχεία του έχουν δεσμευτεί και έχει αποκλειστεί ως διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Τσέλσι.

Ο ίδιος έχει ήδη παραδεχθεί ενώπιον δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ότι προχώρησε σε «διεφθαρμένες» πληρωμές ώστε να βοηθήσει στην εκκίνηση της συμφωνίας Sibneft, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο πρώην συνεργάτης του Μπόρις Μπερεζόφσκι το 2012 στο Λονδίνο.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς κέρδισε την υπόθεση, αλλά περιέγραψε στο δικαστήριο πώς η αρχική δημοπρασία της Sibneft ήταν στημένη υπέρ του και πώς έδωσε στον Μπερεζόφσκι 10 εκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει έναν αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

Το έγγραφο που «καίει» τον Ρώσο μεγιστάνα

Το BBC Panorama βασίστηκε σε έγγραφο που έλαβε και το οποίο πιστεύεται ότι είχε βγει λαθραία από τη Ρωσία. Η εμπιστευτική πηγή που έδωσε τις πληροφορίες στην εκπομπή αποκάλυψε ότι τα στοιχεία αντιγράφηκαν κρυφά από αρχεία που κρατούσαν για τον Αμπράμοβιτς οι ρωσικές αρχές.

Πάντως, όπως αναφέρει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, δεν μπόρεσε να το επαληθεύσει τις πληροφορίες, ωστόσο η σύγκριση με άλλες πηγές στη Ρωσία επιβεβαίωσαν πολλές από τις λεπτομέρειες του πεντασέλιδου εγγράφου.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ρωσική κυβέρνηση ζημιώθηκε από τη συγκεκριμένη συναλλαγή κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια – ισχυρισμός που υποστηρίχθηκε από μια ρωσική κοινοβουλευτική έρευνα του 1997. Το έγγραφο αναφέρει, επίσης, ότι οι ρωσικές αρχές ήθελαν να κατηγορήσουν τον Αμπράμοβιτς για απάτη.

«Οι ανακριτές του Τμήματος Οικονομικών Εγκλημάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν ο Αμπράμοβιτς μπορούσε να δικαστεί, θα είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για απάτη… από μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Ήταν ένα δόλιο σχέδιο μιας εγκληματικής ομάδας»

Το Panorama εντόπισε τον πρώην γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας, ο οποίος ερεύνησε τη συμφωνία τη δεκαετία του 1990. Ο Γιούρι Σκουράτοφ δεν γνώριζε για το μυστικό έγγραφο, αλλά επιβεβαίωσε ανεξάρτητα πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με την πώληση της Sibneft.

Ο Σκουράτοφ ανέφερε στην εκπομπή του BBC: «Ήταν ένα δόλιο σχέδιο, όπου όσοι συμμετείχαν στην ιδιωτικοποίηση σχημάτισαν μια εγκληματική ομάδα που επέτρεψε στον Αμπράμοβιτς και στον Μπερεζόφσκι να ξεγελάσουν την κυβέρνηση και να μην πληρώσουν τα χρήματα που πραγματικά άξιζε πραγματικά αυτή η εταιρεία».

Η «προστασία» του Ρομάν Αμπράμοβιτς

Το έγγραφο καταδεικνύει, επίσης, ότι ο Αμπράμοβιτς προστατευόταν από τον πρώην Πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν, καθώς, σύμφωνα με αυτό, οι φάκελοι που είχαν σχηματιστεί για τις δραστηριότητές του μεταφέρθηκαν στο Κρεμλίνο και η έρευνα του Σκουράτοφ σταμάτησε από τον Πρόεδρο.

Το έγγραφο αναφέρει: «Ο Σκουράτοφ ετοίμαζε ποινική υπόθεση για την κατάσχεση της Sibneft με βάση την έρευνα για την ιδιωτικοποίησή της. Η έρευνα σταμάτησε από τον Πρόεδρο Γέλτσιν… Ο Σκουράτοφ αποπέμφθηκε από το γραφείο του».

Ο τότε γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας απολύθηκε μετά τη δημοσιοποίηση ενός «ροζ βίντεο» το 1999, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι η διαρροή έγινε σκόπιμα για να δυσφημήσει τον ίδιο και την έρευνά του.

«Όλο αυτό το πράγμα ήταν προφανώς πολιτικό, γιατί στις έρευνές μου ήρθα πολύ κοντά στην οικογένεια του Μπόρις Γέλτσιν, μεταξύ άλλων μέσω αυτής της έρευνας για την ιδιωτικοποίηση της Sibneft», υποστήριξε.

Δεύτερη «στημένη» δημοπρασία υπέρ Αμπράμοβιτς

Το έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες μιας άλλης στημένης δημοπρασίας δύο χρόνια αργότερα, στην οποία συμμετείχε μια ρωσική εταιρεία πετρελαίου που ονομάζεται Slavneft.

Ο Ρώσος μεγιστάνας ξεκίνησε συνεργασία με μια άλλη εταιρεία για να αγοράσει τη Slavneft, αλλά μια αντίπαλη κινεζική εταιρεία σχεδίαζε να προσφέρει σχεδόν τα διπλάσια προκειμένου να την αποκτήσει.

Πολλοί ισχυροί άνθρωποι -από το Κρεμλίνο μέχρι το ρωσικό Κοινοβούλιο- θα είχαν χάσει αν οι Κινέζοι κέρδιζαν τη δημοπρασία. Το έγγραφο αναφέρει ότι ένα μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας απήχθη όταν έφτασε στη Μόσχα για τη δημοπρασία και αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού η εταιρεία δήλωσε την απόσυρσή της. Η ιστορία της απαγωγής υποστηρίζεται από ανεξάρτητες πηγές που δεν γνώριζαν για το έγγραφο.

Ο Βλαντιμίρ Μίλοφ ήταν αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας την περίοδο πώλησης της Slavneft. Δεν σχολίασε την ιστορία της απαγωγής, αλλά είπε ότι υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη είχαν ήδη αποφασίσει ότι η πλευρά του Αμπράμοβιτς θα κέρδιζε τη δημοπρασία.

«Δεν γνώριζε για την απαγωγή»

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας γνώριζε τίποτα για το σχέδιο απαγωγής ή ότι έπαιξε κάποιον ρόλο σε αυτό. Οι δικηγόροι του είπαν στο BBC ότι οι φήμες περί απαγωγής «είναι εντελώς αβάσιμες» και ότι «δεν γνωρίζει τέτοιο περιστατικό».

Διαφορετικές ομάδες μάχονταν για τον έλεγχο της Slavneft και υπήρχε ευρεία αντίθεση στην κινεζική προσφορά. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος της αποχώρησης της Κίνας, η συνεργασία του Αμπράμοβιτς ήταν η μοναδική προσφορά στο τραπέζι. Και αγόρασαν τη Slavneft σε εξευτελιστική τιμή.

Οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς λένε πως οι ισχυρισμοί για διαφθορά στις συμφωνίες Slavneft και Sibneft είναι ψευδείς και ο ίδιος αρνείται ότι προστατεύτηκε από τον Γέλτσιν.

Πηγή: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης