Οι περισσότεροι Κινέζοι βλέπουν τις ΗΠΑ όχι ως εχθρό στην παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική σκακιέρα, αλλά περισσότερο ως ανταγωνιστή τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης από την αμερικανική think tank «Carnegie Endowment for International Peace», που διεξήχθη από κοινού με το επιτελείο ενός Κινέζου στρατηγού, του Λουό Γιουάν, και περιλαμβάνει μια «διπλή» δημοσκόπηση και στις δύο χώρες.

Το κεντρικό συμπέρασμα είναι πως, παρόλο που υπάρχει ακόμη ένα κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας, οι δυο πλευρές βλέπουν η μια την άλλη περισσότερο ως ανταγωνιστή παρά ως εν δυνάμει εχθρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βασικό ερώτημα «ποια χώρα θεωρείται ότι σήμερα είναι παγκόσμια υπερδύναμη» (σ.σ.: όπου πολλοί θα απαντούσαν «Κίνα», δεδομένης της πτώσης της επιρροής των ΗΠΑ) μόλις το 45% των Κινέζων ερωτηθέντων απάντησε πως είναι η Κίνα. Αντίθετα, την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η παγκόσμια υπερδύναμη εξέφρασε το 74% των Αμερικανών ερωτηθέντων.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι το 21% των κυβερνητικών στελεχών της Κίνας και το 12% των ανώτατων Κινέζων αξιωματούχων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας πρεσβεύουν την άποψη πως η χώρα τους δεν πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της υπερδύναμης.

Στη μελέτη, που διήρκεσε δύο χρόνια, φαίνεται επίσης πως στις ΗΠΑ ο κόσμος ανησυχεί περισσότερο για την οικονομική ανάπτυξη της πολυπληθέστατης ασιατικής χώρας (το 59%) παρά για τη στρατιωτική της υπεροχή (28%). Αντίστοιχα, η κινεζική κοινή γνώμη ανησυχεί σε ποσοστό 34% για τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ, ενώ το 20% για την αμερικανική οικονομική πρόοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον συντονιστή της έρευνας του Carnegie, τον Μάικλ Σουέιν, τα ευρήματα ήταν τόσο διαφωτιστικά, ώστε οι δυο πλευρές σκοπεύουν να πραγματοποιούν κάθε χρόνο την έρευνα προκειμένου να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης