Ο αριστερός πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, κέρδισε το χθεσινό δημοψήφισμα με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για ευρείες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα συμπεριλαμβανομένων του δικαστικού συστήματος και του θεσμικού πλαισίου των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δύο πρώτων exit poll. Συγκεκριμένα, το «ναι» συγκέντρωσε πάνω από το 57% των ψήφων, αποτέλεσμα που ερμηνεύεται ως στήριξη του λαού στην κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα των Cedatos-Gallup οι ψηφοφόροι ενέκριναν και τις 10 μεταρρυθμίσεις που περιέχονταν στο δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα ενισχύσουν τον πρόεδρο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για σημαντική νίκη της κυβέρνησης έκαναν λόγο σε δηλώσεις τους ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Ρικάρδο Πατίνιο.

«Οι πληροφορίες που έχουμε ουσιαστικά δείχνουν ότι ο πρόεδρος θριάμβευσε πρακτικά σε όλες τις επαρχίες», δήλωσε γεμάτος ενθουσιασμό ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Όσον αφορά στο δεύτερο exit poll, αυτό του Santiago Perez Investigacion y Estudios έδειξε ότι πάνω από το 60% των πολιτών έδωσαν το πράσινο φως για έναρξη των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Κυριακής, τοπική ώρα Ελλάδας.

Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα ισχυροποιεί τον 48χρονο ηγέτη εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2013.

Ο Ενρίκε Κορέα, επικεφαλής των παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) στον Ισημερινό, ξεκαθάρισε ότι η διεξαγωγή της ψηφοφορίας πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα ενώ δεν αναφέρθηκαν περιστατικά νοθείας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 11,2 εκατ. πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης