Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που είναι παρούσες στη Συρία έχουν προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα αυτή όμως θέλουν να συνεχίσουν το έργο τους, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής των ανθρωπιστικών αποστολών του Οργανισμού Βάλερι Έιμος.

«Πάντα έχουμε σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, συνεχίζουμε την προετοιμασία μας για να αντιμετωπίσουμε μια απότομη αύξηση των αναγκών» εάν υπάρξει επέμβαση, εξήγησε η Έιμος μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βηρυτό όπου βρίσκεται μετά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Συρία. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα αυτή «είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το έργο τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ απασχολεί στη Συρία 4.500 εργαζομένους, στην πλειονότητά τους Σύρους. Λόγω του πολέμου τα τελευταία δυόμισι χρόνια 2 εκατομμύρια Σύροι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες (κυρίως στο Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράκ) ενώ άλλα 4,25 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Η Έιμος είπε ότι ο Οργανισμός οφείλει να φροντίσει «για την ασφάλεια των εργαζομένων του» οι οποίοι «θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή των Σύρων αλλά ταυτόχρονα έχουν συναίσθηση των επιπτώσεων που θα είχε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», εξηγώντας ότι «φοβούνται επειδή η κατάσταση είναι αβέβαιη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης